СЛОВО ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

 

СЛОВО ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН
Ерих Кестнер

Мили деца,
Не позволявайте да ви унищожат детството!
Погледнете повечето хора: те се освобождават от своето детство като от старата си шапка. Забравят го. Повечето хора живеят така: стоят на най-горното стъпало и си придават важност. Някога са били деца, после са станали възрастни, а какво са сега? Само който стигне до почтена възраст и си остане дете, е човек!

Не смятайте училищната катедра за трон или амвон!
Учителят седи на по-високо място не за да му се кланяте, а за да можете да се виждате един друг по-добре. Той не знае всичко и не може всичко да знае. И ако въпреки това си дава вид на всезнаещ, простете му го, но не го вярвайте. Признае ли обаче, че не знае всичко, тогава го обичайте! И още нещо: учителят не е магьосник, а градинар. Той може и ще се грижи за вашия растеж. Но да растете, ще трябва вие самите!
Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас!
Това звучи по-лесно, отколкото става в действителност. И не винаги ти се удава. Въпреки това човек трябва да опитва наново и наново.
Не бъдете много прилежни!
При този съвет мързеливците трябва да си запушат ушите. Той се отнася само до прилежните. Животът не се състои само от класни работи. Човек трябва да учи, само зубрите зубрят. За човек е необходимо да умее да скача, да играе гимнастика, да танцува и пее, иначе със своята подута от знания глава се превръща в инвалид и в нищо повече.
Не се надсмивайте над глупците!
Те не са глупави по своя воля или за ваше удоволствие. И не бийте никого, който е по-малък или по-слаб от вас! Никой не е толкова умен или силен, за да няма по-умни или по-силни от него.  Сравнен с други, той също е слаб и пълен глупак.
От време на време не вярвайте на учебниците си!
Произлезли са от стари учебници, които са произлезли от други стари учебници. Това някои наричат традиция. Но нещата изглеждат съвсем иначе.  Не вярвайте също и на истории, в които човекът е представен като неизменно добър, а доблестният герой е смел двадесет и четири часа на денонощие. Не вярвайте и не учете това, моля ви, защото по-късно, когато влезете в живота, ще се чудите извънредно много.
И ето сега вие седите, подредени по височина или азбучен ред, и бързате да се приберете по домовете си. Идете си, мили деца! И ако нещо не сте разбрали, питайте родителите си. А вие, мили родители, ако нещо не сте разбрали, питайте децата си!
Публикуваме в съкратен вид!

Ако ви е харесало, прочетете “Антон и Точица”, “Емил и детективите”, “Хвърчащата класна стая”, “Когато бях малък” и много други творби на един от най-четените детски автори Ерих Кестнер.

1b_klas 1v_klas 1g_klas 1d_klas 1e_klas
Back to top button