Малко остана – ще плуваме!

Сигурно си спомняте, че миналата година по същото време разговарях с директора на училището Димитър Митев какви са плановете за басейна в нашия училищен двор. Той ни разказа подробно всичко. Редно бе като истински журналисти да проверим дали ще се спазят предварително обявените срокове и кога ще се топнем в басейна най-сетне. Отговорите са обнадеждаващи – купувайте си бански костюми!

– След близо 30 години отлагане и бездействие по проекта за басейн до „Иван Вазов”, чувствате ли се горд, че в крайна сметка помогнахте да се сбъдне една мечта на много Вазовци – да имат плувен комплекс до собственото им училище?
– Тук трябва да внесем малко яснота. Естествено аз се чувствам удовлетворен от това, че имам немалък дял в това движение, за да се стигне до завършването на общинския плувен комплекс. Трябва да е ясно на всички обаче, че началото и проектирането е преди 1989г., около 1986-1987г. Лично аз като млад учител тук по първите компютри ПРАВЕЦ-8, които вие нямате представа може би как изглеждат, заедно с големите ученици, които вече може би са на възрастта на вашите майки и бащи, сме копали по стария проект на този басейн, чиито колони дълго стояха вдигнати. Той си беше заложен като по-малък басейн, по-плитък и само басейн до бившия малък физкултурен салон –  такова беше времето. В началото на прехода си бяха трудни години, не че сега са лесни. Не можеше да си позволи Общината, камо ли училището със своя бюджет, да построи и завърши този басейн. През много перипетии се мина, включително промяна на подробно-устройствените планове и допълнително застрояване. От всичко това аз съм горд, че по мое настояване и предложение и разбира се, с подкрепата на много хора, се стигна дотук, да имаме един съвременен общински плувен комплекс с 25м басейн, малки олимпийски размери, и той да бъде на всички хора, на всички ученици в града и да може да се използва от гражданите през неучебно време – на град като Плевен му трябва басейн. Чудно е вероятно на някои, може би и на голяма част от нашите ученици, но ние не можем да си позволим да го направим сами, въпреки че е започнат като басейн за нашето училище, защото строителството на един такъв комплекс е близо 2 милиона лева, а и не е морално. Трудно е да се направи за едно училище, при условие че за другите няма. Така че съм горд, че е на път да стартира използването на един общински плувен комплекс. Да, ще го ползваме и ние, нашето училище, но ще го ползват и други.
– Ще имат ли учениците часове по плуване и колко често ще се провеждат?
– Всички тези въпроси вероятно на втория етап ще трябва да се задават, както говорихме в предното интервю. Моето желание не се е променило, но експлоатацията на общинския плувен комплекс зависи от общинската администрация. Трябва да се ползва от всички ученици по някакъв график срещу дори минимално заплащане, защото това нещо трябва да се издържа и би трябвало, ако успеем, всеки трети, всеки последен час в седмицата или един от часовете по ФВС да се провеждат в басейна, това ще бъде най-доброто. Долу-горе това е максималното, което може да се направи, но оттам нататък е въпрос на график, на разбиране и желание. Това, което зависи от мен, разбира се, ще бъде направено.
– Каква ще е средната температура на водата?
– Тук нещата са към точните специалисти. Знаейки от достатъчно опит, без да съм специалист в тази сфера, тя трябва да бъде съобразена със здравните изисквания. Има точни и ясни строги критерии, по които може да се въведе в експлоатация един такъв обект и басейнът трябва да ги покрива, иначе няма да започне работа. Трябва да бъде по всички санитарни изисквания. Направена е връзка с ТЕЦ-а, с Централното топлоснабдяване, но трябва до водата да стигнем, защото той е още празен. Нека първо го напълним и тогава можем заедно с теб да измерим температурата на водата.
– Има ли планове Българската федерация по плувни спортове (БФПС) да вземе някакво участие и ще кандидатсва ли комплексът за статут на клуб, част от федерацията?
– Това се прави по друг начин. Нямам информация, но мисля, че няма в Плевен клуб по плуване, който да членува в БФПС. Ние имаме възможност и е въпрос на инициатива, наша и ваша, на учениците, но аз имам идея да направим в училището един обединен спортен клуб и в него да влизат клубове по различните видове спорт, след което да кандидатстваме в съответните федерации и когато е възможно, да участваме и в техните състезания и първенства. Въпрос на инициатива и настояване, стига да има желаещи. Плуването е един от най-хубавите спортове, така че бъдещето ще покаже.
– Кога ще бъде открит комплексът, за да можем да му се наслаждаваме?
– Доколкото имам информация, тя е неофициална, може да питате в общинската администрация за точна дата, вероятно завършването на строителството ще бъде до края на този месец и вероятно едно официално откриване на построената сграда може да стане на празника на народните будители, Първи ноември. Знаете, че ние по традиция на всеки Първи ноември, освен водосвета, който правим за работещите в училището, откриваме по нещо ново. Миналата година беше обновената спортна зала, по-предните години имаше учителска стая, зала „Европа” и т.н. Тази година имаме две нови по-малки спортни зали – едната е гимнастически салон, а другата е зала по хореография за различни видове танци, балет и т.н. Те са вече направени и има още малко да се дооборудват. Има и една друга подробност – на всеки Първи ноември от близо десетина години общинското тържество по случай празника на народните будители се провежда пред паметника на нашия патрон Иван Вазов. Ще изчакаме, информацията е неофициална, ако има някакви затруднения по окончателното изграждане, ще се каже. Но оттам нататък не се надявайте, че веднага може да заработи басейнът. По стара българска традиция откриваме нещо, опитваме се в училището да не го правим така, и след това го доизкусуряваме, а тук в случая е друго – трябва да се направи организация, персонал, който няма да бъде от нашето училище, който ще обслужва басейна, управител и  т.н. Всичко това трябва да го направи общинската администрация със съответните решения. Общо взето за мен, знаейки как вървят нещата, до края на календарната година при по-бързи темпове може да заработи. Щом дотук сме го докарали, вероятно и това ще стане.

Да си пожелаем това да е последният разговор за басейна в пожелателен план и скоро да ви разкажем как се чувстваме, плувайки!

Боян Кънчев 8кл.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Сигурно си спомняте, че миналата година по същото време разговарях с директора на училището Димитър Митев какви са плановете за басейна в нашия училищен двор. Той ни разказа подробно всичко. Редно бе като истински журналисти да проверим дали ще се спазят предварително обявените срокове и кога ще се топнем в басейна най-сетне. Отговорите са обнадеждаващи – купувайте си бански костюми!

 

          След близо 30 години отлагане и бездействие по проекта за басейн до „Иван Вазов”, чувствате ли се горд, че в крайна сметка помогнахте да се сбъдне една мечта на много Вазовци – да имат плувен комплекс до собственото им училище?

          Тук трябва да внесем малко яснота. Естествено аз се чувствам удовлетворен от това, че имам немалък дял в това движение, за да се стигне до завършването на общинския плувен комплекс. Трябва да е ясно на всички обаче, че началото и проектирането е преди 1989г., около 1986-1987г. Лично аз като млад учител тук по първите компютри ПРАВЕЦ-8, които вие нямате представа може би как изглеждат, заедно с големите ученици, които вече може би са на възрастта на вашите майки и бащи, сме копали по стария проект на този басейн, чиито колони дълго стояха вдигнати. Той си беше заложен като по-малък басейн, по-плитък и само басейн до бившия малък физкултурен салон –  такова беше времето. В началото на прехода си бяха трудни години, не че сега са лесни. Не можеше да си позволи Общината, камо ли училището със своя бюджет, да построи и завърши този басейн. През много перипетии се мина, включително промяна на подробно-устройствените планове и допълнително застрояване. От всичко това аз съм горд, че по мое настояване и предложение и разбира се, с подкрепата на много хора, се стигна дотук, да имаме един съвременен общински плувен комплекс с 25м басейн, малки олимпийски размери, и той да бъде на всички хора, на всички ученици в града и да може да се използва от гражданите през неучебно време – на град като Плевен му трябва басейн. Чудно е вероятно на някои, може би и на голяма част от нашите ученици, но ние не можем да си позволим да го направим сами, въпреки че е започнат като басейн за нашето училище, защото строителството на един такъв комплекс е близо 2 милиона лева, а и не е морално. Трудно е да се направи за едно училище, при условие че за другите няма. Така че съм горд, че е на път да стартира използването на един общински плувен комплекс. Да, ще го ползваме и ние, нашето училище, но ще го ползват и други.

          Ще имат ли учениците часове по плуване и колко често ще се провеждат?

          Всички тези въпроси вероятно на втория етап ще трябва да се задават, както говорихме в предното интервю. Моето желание не се е променило, но експлоатацията на общинския плувен комплекс зависи от общинската администрация. Трябва да се ползва от всички ученици по някакъв график срещу дори минимално заплащане, защото това нещо трябва да се издържа и би трябвало, ако успеем, всеки трети, всеки последен час в седмицата или един от часовете по ФВС да се провеждат в басейна, това ще бъде най-доброто. Долу-горе това е максималното, което може да се направи, но оттам нататък е въпрос на график, на разбиране и желание. Това, което зависи от мен, разбира се, ще бъде направено.

          Каква ще е средната температура на водата?

          Тук нещата са към точните специалисти. Знаейки от достатъчно опит, без да съм специалист в тази сфера, тя трябва да бъде съобразена със здравните изисквания. Има точни и ясни строги критерии, по които може да се въведе в експлоатация един такъв обект и басейнът трябва да ги покрива, иначе няма да започне работа. Трябва да бъде по всички санитарни изисквания. Направена е връзка с ТЕЦ-а, с Централното топлоснабдяване, но трябва до водата да стигнем, защото той е още празен. Нека първо го напълним и тогава можем заедно с теб да измерим температурата на водата.

          Има ли планове Българската федерация по плувни спортове (БФПС) да вземе някакво участие и ще кандидатсва ли комплексът за статут на клуб, част от федерацията?

          Това се прави по друг начин. Нямам информация, но мисля, че няма в Плевен клуб по плуване, който да членува в БФПС. Ние имаме възможност и е въпрос на инициатива, наша и ваша, на учениците, но аз имам идея да направим в училището един обединен спортен клуб и в него да влизат клубове по различните видове спорт, след което да кандидатстваме в съответните федерации и когато е възможно, да участваме и в техните състезания и първенства. Въпрос на инициатива и настояване, стига да има желаещи. Плуването е един от най-хубавите спортове, така че бъдещето ще покаже.

          Кога ще бъде открит комплексът, за да можем да му се наслаждаваме?

          Доколкото имам информация, тя е неофициална, може да питате в общинската администрация за точна дата, вероятно завършването на строителството ще бъде до края на този месец и вероятно едно официално откриване на построената сграда може да стане на празника на народните будители, Първи ноември. Знаете, че ние по традиция на всеки Първи ноември, освен водосвета, който правим за работещите в училището, откриваме по нещо ново. Миналата година беше обновената спортна зала, по-предните години имаше учителска стая, зала „Европа” и т.н. Тази година имаме две нови по-малки спортни зали – едната е гимнастически салон, а другата е зала по хореография за различни видове танци, балет и т.н. Те са вече направени и има още малко да се дооборудват. Има и една друга подробност – на всеки Първи ноември от близо десетина години общинското тържество по случай празника на народните будители се провежда пред паметника на нашия патрон Иван Вазов. Ще изчакаме, информацията е неофициална, ако има някакви затруднения по окончателното изграждане, ще се каже. Но оттам нататък не се надявайте, че веднага може да заработи басейнът. По стара българска традиция откриваме нещо, опитваме се в училището да не го правим така, и след това го доизкусуряваме, а тук в случая е друго – трябва да се направи организация, персонал, който няма да бъде от нашето училище, който ще обслужва басейна, управител и  т.н. Всичко това трябва да го направи общинската администрация със съответните решения. Общо взето за мен, знаейки как вървят нещата, до края на календарната година при по-бързи темпове може да заработи. Щом дотук сме го докарали, вероятно и това ще стане.

Да си пожелаем това да е последният разговор за басейна в пожелателен план и скоро да ви разкажем как се чувстваме, плувайки!

Боян Кънчев 8кл.

Back to top button