За духа и тялото

 

 

Започваме нова здравна рубрика, както ви обещахме в последния брой от миналата учебна година. Група ученици под ръководството на учителите си по билогия и здравно образование ще ви дават съвети как да се чувстваме по-добре, как да изглеждаме по-добре, за да се харесваме все повече и повече. Само така и другите ще ни харесат, нали?
Първата тема, която ви предлагаме, е каква е връзката между напрежението в училище, свързано с контролни и изпитвания, и кръвното налягане. Прочетете с усмивка! Очакваме вашите предложения на редакционния адрес на вестника за теми, по които да работим. Бъдете активни, грижете за себе си и разчитайте на нас – ние можем да ви бъдем полезни.

 

Всички сме виждали любимия предмет на баба – нейния апарат за измерване на кръвното налягане. И естествено го гледаме с насмешка. Ноооо, не трябва. То това, кръвното, го имаме и ние. И най вече го усещаме в ежедневните ни стресови ситуации. В зората на човечеството стресът е помагал на хората да оцелеят, но днес той може да причинява много болести, което ни кара да си зададем въпроса, дали стресът все още може да функционира като „защитен механизъм” при съвременните хора? Понякога още от сутринта започва да не ти върви. Машата за коса не работи, изпускаш тролея, родителите ти разбират за сметката за телефон и т. н. А ако към всичко това се добавят и два теста в училище, закъснялото гадже и среща с директора, е почти сигурно, че ще бъдем в лошо настроение, потиснати или пък ядосани на целия свят.
Ние, малки и големи, направихме експеримент. Измерихме кръвното налягане на няколко ученици от 6ж и от 11л клас преди и след контролна работа. Предлагаме ви резултатите.

Шестокласници

Име

Преди

След

И.Й.

80/40

85/50

А.К.

80/50

80/40

С.А.

90/50

90/50

Н.Б.

70/40

70/40

Т.И.

90/50

90/60

Единайсетокласници

Име

Преди

След

А.Г.

 90/65

95/60

В.К.

90/60

85/45

М.А.

80/60

85/60

С.М.

105/60

115/55

М.К.

95/60

105/65

Всеки човек обаче реагира на стреса по различен начин. Онова, което изтощава един човек, при друг може да служи като енергиен стимул. Изследванията показват, че при много хора реакцията на стреса е много по-слабо изразена (например, пулсът не се ускорява, кръвното налягане се повишава съвсем незначително), но и възстановяването им след стреса продължава доста по-дълго – до 10 минути. Според учените, рязката реакция на организма към стреса е признак за добро здраве. Неочакваната поява на дразнител (контролното по математика, счупения нов таблет) кара такива стресови хормони като адреналин и кортизол да подготвят човешкия организъм за битка с врага или бързо отстъпление. През това време изпълнението на всички останали функции в нашия организъм, които ние дори не осъзнаваме (като например дългосрочното възстановяване на клетките или проверка на тяхното състояние) се преустановява. Кръвното налягане рязко се повишава.
Повишаването на кръвното налягане при стрес е защитна реакция на организма. Ако ни гони див звяр, за да ни изяде, както е било преди хилядолетия, се нуждаем от мощен потенциал, за да тичаме или да се бием. Затова организмът дава огромно количество хормони и други вещества, които стимулират всички сили. В това число и кръвното се качва. Това е защитна реакция към чуждата агресия. Какво се получава, ако стресът продължи или защитата не се реализира ефективно? Когато след като сме ядосани, преглътнем? Освободените хормони увреждат съдовете и качват кръвното налягане.
В такъв момент в организма се изработва адреналин, нервната система работи по-активно, а сърцето бие по-често. Това увеличава налягането на кръвта върху кръвоносните съдове. Но когато напрежението премине и човек се успокои, състоянието му трябва да се нормализира. Нормално е това да стане до 10-15 минути. Кръвното налягане след прекаран стрес не трябва да бъде по-високо от 140/90. А за хора, които страдат от захарен диабет или са прекарали инфаркт или инсулт, тези показатели трябва да са по-ниски – 130/80.

И накрая да обобщим:
Правило 1 – Не се тревожете за дреболии.
Правило 2 – Всички неща са дреболии.

 

Група ученици с ръководител Стефка Петрова

 

 

 

 

 

Момчетата се грижат повече за здравето си, а момичетата – за външния си вид

За да проверим на място как стоят нещата със стреса и кръвното налягане, посетихме за разговор Иванка Карабашева, медицинска сестра в нашето училище.

– Колко често идват ученици при Вас със съмнения за високо кръвно налягане?
– По-рано имаше много ученици с високо кръвно налягане, сега рядко има дете с хипертония.
– Според вас какви са причините за високото кръвно налягане и има ли връзка със стреса, причинен в училище?
– Да, определено! Когато учениците не са си научили или не са си написали домашните. Дори онзи ден имахме случай, при който дойде момиче по средата на часа с оплакване за болки в корема и главата. Предложих да извикам родителите й, щом е толкова спешно. Тя каза, че няма нужда, а че просто не си е научила стихотворението.
– От каква възрастова група са най-често учениците с високо кръвно налягане? А с какви други оплаквания идват?
– От предучилищна група до 12 клас. Но по-големите идват с наистина сериозни оплаквания. По-малките са се научили с подобни оплаквания да се спасят от някой час. Играят цяло междучасие, а след биенето на втория звънец поне петима души идват най-често с „Лошо ми е”, с оплаквания за глава и корем. Отделно от това има деца, които са се наранили по някакъв начин.
– Лесно ли се разпознават тези, които се преструват?
– С колежката имаме повече от 20 години стаж и рядко някой може да ни излъже.
– Както казахте, отдавна работите в това училище, можете ли да направите сравнение с оплакванията преди и сега?
– Определено след реформата от 2000г. идват по-малко деца. Преди това тук, в кабинета, бяхме две сестри и двама лекари. Прегледите на всички ученици се извършваха от нас.
– И заключителният въпрос – по-здрави ли са учениците сега?
– Аз мисля, че са по-здрави, особено момчетата. Те спортуват, ходят на фитнес, спазват някакви правила в храненето. Момичетата просто се стараят да изглеждат добре. Не се грижат много за здравето и хигиената си.

Елица Димитрова, 10а

 

 

 

Back to top button