За духа и тялото – 2

Предлагаме ви втория материал от здравната рубрика, списвана от ученици в специализираните паралелки, бъдещи лекари и фармацевти. Под ръководството на своите преподаватели по биология и здравно образование те разсъждават за вас, нашите читатели, с грижа за духа и тялото, с надежда, че ще ви замислят и ще ви накарат да промените нещо в живота си. От утре.

 

Ние сме това, което ядем

 

Вкусно или здравословно – вие решавате, но знайте, че рано или късно плащаме за безотговорното си отношение

Преди да прочетете статията, погледнете снимката и отговорете на въпроса под нея!

На всички е известно колко е важно правилното хранене за човешкото здраве. Вероятно също знаем и как да го постигнем… на теория. Малцина обаче успяват реално да го приложат на практика. Оправданията са хиляди и всички са до болка познати – липса на време, възможност, средства, вредната храна е вкусна и изкушаваща… А на учениците не им трябва много, за да забравят всички позитиви на здравословното хранене и да изтичат в междучасието до близката закусвалня. А какво може да се намери там? Тестени изделия, изработени по съмнителен начин в съмнителни хигиенни условия и със също толкова съмнителни съставки. До такава степен сме свикнали да ядем тези храни, че ни се струват адски вкусни, а вероятно дори уличното куче не би ги изяло. И какъв е изводът? Че се храним по-зле от бездомните животни. Естествено по-късно си плащаме за грубото и безотговорно отношение към здравето си. Нездравословното хранене води до сърдечно-съдови заболявания, алергии, проблеми с храносмилането, затлъстяване и други. И ако за младите хора първите три изглеждат много чужди и далечни (“на мен не може да се случи”), то едва ли има тийнейджър, който да не се страхува от „окръглена” форма, различна от общоприетата представа за красота.

Друга важна тема е какви напитки пият подрастващите. За жалост предпочитаните и употребяваните са пълни с подсладители, захари и консерванти (не се успокоявайте с това, че пиете диетична кола – тя е също толкова вредна). Достъпът до тях е лесен, а и цените на някои – евтини. Това прави тяхната консумация масова.

И тук идва въпросът, как да успеем все пак да се храним здравословно в училище. Отговорът е – трудно. Държавата направи опит за реформи относно това, какво да се продава в училищните лавки и какво – не. Някои ученици останаха доволни от тях, други- не. Безспорно много от “грешните” храни излязоха от витрините, но това съвсем не означава, че сега там всички храни са полезни. Поне в моите очи няма нищо полезно в изкуствените шоколади, бисквити, солети и т.н. Но явно каквото се търси, това се и продава. За жалост и след проведената политика за промяна на хранителните навици на учениците, все още във въпросната училищна лавка не можем да открием пресни плодове. Да не говорим за другите приятели на здравословното хранене – зеленчуците. И защо в училищното магазинче има място за шоколади, а за плодове и зеленчуци – не, си остава загатка.
Явно единствената алтернатива е да носим храна от къщи. Това не е странно, нито срамно. Срамното е да си информиран, да прочетеш тази статия и затваряйки си очите, да влезеш в баничарницата. Затлъстяването е доста сериозен проблем през последните години и има защо. Неправилното хранене в комбинация с ниска физическа активност води не само до непривлекателен външен вид, но и до редица болести. Бъдете отговорни, грижете се за тялото и здравето си. Ще завърша с популярния израз, че ние сме това, което ядем. Не може да очакваме, че машината ни ще работи добре, ако използваме некачествено и неподходящо за нея гориво.

 

 

Теодора Цонева 11з

 

Сега отново погледнете снимката и отново отговорете на същия въпрос. Споделете резултата на познатия адрес el_vestnik@abv.bg. Любопитни сме да разберем резултата, а и да разкажем на останалите.

 

Back to top button