Ползата и вредата от празниците

Нека започна със същността на празниците и тяхното предназначение. На мнение е съм, че празниците днес не са просто време за почивка, мързелуване и забавление, в каквито сме ги превърнали. Те не са и просто средство за поддържане на единството в семейството и рода. Празниците са много повече. Те са дните, в които освобождаваме съзнанието си от вихъра на ежедневието; дните, в които издигаме умовете и сърцата си над преходното; дните, в които забравяме за проблемите и се пренасяме в свят, където миналото, настоящето и бъдещето стават едно.

Празниците са глътка свеж въздух в изморителното ни скитане през тленното и временното. Те са нишката ни с вечността.
Празниците са, за да ставаме такива, каквито трябва да сме – обичащи, милосърдни, щедри, благодарни, състрадателни.

И тъй като темата е за ползата и вредата от тях, реших, че мога да ги съпоставя чрез тази таблица.

ПОЛЗА

ВРЕДА

 излизане извън рутината, ежедневните задължения и гоненето на срокове

– преяждане и повишаване на теглото

 приятни емоции със семейството; усмивки

– алкохол и махмурлук на сутринта

самото планиране на празниците; пътувания; запознаване с нови хора

– стрес по време и след тях

– подаръци

– психическо и физическо натоварване

За да обобщя, наред с цялото щастие, празниците могат да имат и негативен ефект върху тялото и психиката ни. За някои празничните дни са най-прекрасните в годината, но за други – те са времето на стреса (А стресът съсипва и кожата! Научно доказано е.), депресията и умората. Цялата тази еуфория, умуването за кого и какви подаръци да вземем, безбожното харчене, приготовленията за празника не се асоциират с почивката, а напротив – с прекомерното натоварване.

Малки тайна срещу преяждането

• Пийте повече минерална вода.
• Поемайте малки количества от храната, но по-често.
• Не гладувайте цял ден с мисълта да хапнете солидно вечерта – точно това ядене води до напълняване.
• Консумирайте ядки самостоятелно, без да ги смесвате с други храни.

Няколко здравословни съвета, за да не качваме килограми по празниците

Хранете се умерено

Целта на заниманието е да минимизирате вредите от претрупаните трапези. Не пропускайте хранения с цел да намалите приема на калории. Напротив, хранете се, но умерено, за да не изпитвате двойно по-голям глад на следващото ядене.

или преместете фокуса далеч от храната. Празниците са времето, когато семействата са заедно. Общувайте, вместо да се застоявате на масата.

Намалете пиенето

Може да се веселите и без да наблягате на яденето и пиенето.
В този ред на мисли – заменете с (газирана) вода всяка втора и трета чаша алкохол, които желаете да си сипете. Задайте си предварителни граници за консумираното количество алкохол. При достигане на лимита продължете с вода. Всъщност добавянето на вода (лед) ще разреди напитките и ще можете да им се наслаждавате по-дълго.

Почивайте активно

Защо да не правите почивки между трапезите и да ги редувате с разходки. Всяка физическа активност ще раздвижи метаболизма и ще ви накара да се почувствате по-добре. Танците също са страхотен начин за горене на калории, без да се налага да напускате дома си.

Радвайте се и ценете миговете, прекарани с най-близките ви хора. Весели празници! 

Ралица Георгиева 11л

 

 

Празниците в същността си са различни от обикновените дни. Те са много по-малко на брой и затова са дълго чакани и жадувани. Те са тържество за духа и сетивата. За тях се подготвяме от известно време и колкото по-голям е празникът, толкова по-отрано започваме да мислим как ще го посрещнем. Мъдрите хора казват, че при празниците най-хубаво е очакването. Може би защото в представите и мечтите ние ги рисуваме как ли не, а всъщност те минават понякога по начин, различен от очаквания. Подготовката за празниците повдига духа, амбицира ни да изявим своята креативност при измислянето на място, гости, меню, игри, подаръци, дрехи, с които ще се появим и т.н. Аспектите в подготовката са различни. И точно в това е голямата полза от празниците. Освен че издигат духа, сплотяват ни, те ни карат да се развиваме, да изявяваме много качества, които имаме, даже и такива, за които не знаем.
И тъй като във всяко нещо има дуализъм, следва да си зададем въпроса има ли вреда от празниците? Тук отговорите са крайно субективни. Бизнесмените ще кажат, че са вредни, защото така работните дни стават по-малко и производителността спада. Бедните ще са нещастни, че не могат да “почувстват” празниците, защото нямат пари да си позволят, каквото им се иска. Много хора ще са напълнели, което води до влошаване на здравето. При нас, учениците, вредата е в това, че след празнични дни не ни се ходи на училище. Примерите може да са много.
Хората сме различни и всеки има мнение по въпроса с какво са вредни и полезни празниците. Като че ли верният извод е един – както във всяко нещо, така и празнуването да правим с разум и мярка, за да бъде удоволствие и спомените да са позитивни.

Вилия Георгиева 11л

 

 

 

 

Back to top button