За будителите – нетрадиционно

Кой и колко чете у нас

27.4% от българите не са прочели нито ред от книга през миналата година

14% смятат, че изобщо не е нужно да купуват литература

31% са активни читатели, между 10 и 15% са периферните, а останалите четат спорадично или изобщо не четат

20% никога не са си купували книга

броят на българите, които изобщо не посягат към книга, се увеличава през последните три години с близо 4%

книги на компютър четат 4-5%.

Данните са от националното представително проучване на „Алфа рисърч“ – „Читателски практики в България днес“

 Четем ли ние?

Какво четем?

Ясно е, че ние, екипът на вестника, обичаме да четем. Но дали и колко и вие четете, решихме да проверим. Поразходихме се из класните стаи и поразпитахме. Преценете сами, след като прочетете отговорите на интервюираните.

Марта, 3а

„Пипи дългото чорапче” за мен е най-интересната, забавна и смешна книга, която съм чела. Пипи винаги измисля интересни приключения.

„Карлсон, който живее на покрива” е малко дебеличко човече, което е в „разцвета на силите си”, както казва той. Книгите (частите) на „Карлсон” са забавни. Карлсон казва нещо, което уж е вярно, а всъщност винаги е грешно.

„Децата от улица Тряскаджийска” пък с приключенията на Лота е супер забавна за мен. Лота винаги все иска и иска.

„Ането” също е интересна приказка с много приключения. Тя пее, а маймунката свири и така забавляват хората.

„Тошко африкански” е най смешната маймунка на света за мен. Той прави много бели и винаги получава тупаник.

„През води и гори” е много интересна с приключенията на таралежа и костенурката. Харесва ми, защото те винаги са приятели, дори когато костенурката се изгуби, а таралежът не спира да я търси дори и за миг.

Препоръчвам ви да ги прочетете. Авторите, предполагам, знаете, но… за всеки случай – Астрид Линдгрен, Ангел Каралийчев, Емилиян Станев.

Василена, 6б

Моята най-любима книга е романът „Принцът и просякът” на Марк Твен. След прочита в съзнанието ми се запечата образът на Том Канти – момче, живеещо в бедно семейство, принуждавано от баща си да проси и търпящо жесток побой, ако не донесе никакви пари вкъщи. Противоположният образ е на дългоочаквания престолонаследник принц Едуард, живеещ в разкош. Момчетата са на една и съща възраст, но различията в живота им са големи. Пред единия стои неясно бъдеще, а другият е следващият крал. Но една проста размяна на дрехи обръща живота и на двамата. Така всеки един от тях попада, макар и за кратко време в света на другия. За Том това е сбъдната мечта, но той разбира, че зад хубавия и лъскав живот на принц се крият много отговорности. А Едуард, преоблечен като просяк, преминавайки през различни изпитания, вижда несправедливости, за които не е и предполагал.

В тази книга открих много истини за живота въобще. Разбрах, че човек вижда най-добре, разбира другия най-добре, когато се постави на негово място и погледне през неговите очи.

Книгата е много увлекателна, чете се на един дъх и аз няма да се уморя да я препрочитам отново и отново.

Ванеса, 3д

„Пипи дългото чорапче” и „Мечо Пух” са любимите й книги.

Камен, 3д обича да чете „Хитър Петър”?!

Виктория, 3д има две любими книги. Те са „Роня, дъщерята на разбойника” и „Том Сойер” . Привличат я приключенията. А и Том Сойер винаги успява да се измъкне от неприятности. Затруднява я обаче четенето на „Хари Потър”, защото има много непознати думи.

Александра, 3д предпочита „Приказки за лека нощ”. Смята, че в нея има много поучително приказки. Е, призна си, че не е прочела всички книги от препоръчителния списък през лятото и че приказките на Андерсен са я затруднили.  

Биляна, 3д – Любимата й книга е „Момчето и звездичките”. А „Том Сойер” е трудна, защото има думи, които не разбира.

Павла, 5а – „Тайната градина”, смята тя, че е много интересна книга. И тя не е успяла да прочете всички препоръчани книги. А пък „Чернишка” смята за трудна, защото загубва смисъла на текста, докато чете описанието на природните картини.

Анонимен: Най-много ми харесва „Мумията се завръща” от Р. Л. Стайн. А от нея – моментът, когато Гейб научи, че да притежаваш скарабей, означава да си безсмъртен, а ухапването от него – моментална смърт. Също така ми хареса моментът, когато мумията подгони Гейб, за да вземе скарабея обратно и своята ръка.

Жани: Аз и една моя приятелка от София написахме книга. Тя се казва „Двете котенца”. В тази книга се разказва за игрите на моите котенца на име Мъра и Беба. Аз и Бети – името на моята приятелка, мислим, че и на вас ще ви хареса тази книга, както и на нас.

Словена Георгиева от 8б
Дарина Георгиева от 8л

Back to top button