В Коледно настроение ли сте вече?

Коледа е един от най-очакваните празници в годината. Ние най-често го свързваме с ваканция, малчуганите – с подаръци и лакомства, а възрастните – с почивка от тежките делнични задължения. Нека се отправим на едно Коледно пътешествие и да видим как посрещат празника и в другите страни.

В Австрия се ражда известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света. В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда.

В Германия приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят.

В Индия семействата взаимно си ходят на гости и пеятпесни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

В Дания четири седмици преди Коледа украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите.

В Англия също пеят песни и танцуват в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. И са в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче.

В Бразилия в началото на декември всеки член от семейството си избира „таен приятел“. Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

Преслава Йорданова 10л

У нас
В миналото Коледа се очаквал с нетърпение. Той бил много голям празник. Преди Коледа започвало да се пости и това се спазвало почти от всички хора, особено по селата. В деня на Коледа приготовленията започвали рано. Домакинята ставала по тъмно и приготвяла много видове постни ястия. Започвало се от питка, която наричали погача, зелева чорба с праз лук, постни сърми и чушки, ошав със сушени плодове, боб и още много други ястия. Вечерта нареждали ястията на масата, събирало се цялото семейство, казвала се молитва преди вечеря и тогава се разчупвала питката от най-възрастния човек в къщата, подарявали си дребни подаръци и вечерята траела дълго. Късно вечерта на всяка порта тропали коледари – те не били с маски като сега, а слагали прозрачен чорап на лицето, като го украсявали като уста, нос и очи, облечени били в селска носия, с тояги и пеели коледарски песни. Всяко семейство искало да ги посетят коледари, защото това било за здраве и берекет на семейството. След като свършели песните, домакинята ги дарявала с гевреци. Коледа и Великден се очаквали с нетърпение, защото тези два празника били много важни.
Това ми разказа баба Гинче, за което много й благодаря.

Сибел Али 8м 

Направете своята Коледа незабравима!

Back to top button