Тема с продължение: Какво ядем?

Дали нашата трапеза е страница от учебник по химия?

През учебната 2012/2013 година група ученици от 11з клас разгадаваха за нас какво се крие зад индустрията „храна” и Е-номерата

Предлагаме ви последната порция предупредителна информация с надеждата да се възползвате от нея и да внимавате какво купувате и ядете. Прочетохте за оцветители, консерванти, антиоксиданти… Благодарим на всички автори в тази рубрика и им пожелаваме да станат успешни лекари. Очакваме техните предложения за друга интересна и полезна рубрика през новата учебна година – с грижа за нашето здраве и бодър дух.

 

Подобрители на вкуса

От дълго време се смята, че съществуват четири основни вкуса. Но през 1908 г. японският учен Кикунае Икеда открива съществуването на пети основен вкус. Той го нарича умами (от японското うまみ – приятен вкус). Именно с този вкус са свързани подобрителите на вкуса. Това са Е-тата от 620 до 650. Те са хранителни добавки, които усилват вече съществуващия вкус на храната. Самите подобрители нямат вкус. Те просто активират вкусовите рецептори за умами вкуса. Ето по-подробна информация за подобрителите и за това, как вредят на нашето здраве.
E620 (глутаминова киселина) – Това е аминокиселина. Използва се в организма при изграждането на белтъци. Нежелани реакции могат да се появят при болните от астма. Препоръчва се избягване на употребата ѝ от малки деца.
Е621 (мононатриев глутамат) – също предизвиква нежелани реакции при болни от астма.
Е622 (монокалиев глутамат) – предизвиква гадене, повръщане, диария и стомашни болки.
Е623 (калциев глутамат), Е624 (моноамониев глутамат) и Е625 (магнезиев глутамат) са безвредни. Нямат странични ефекти.
Е626, Е627, Е628, Е629, Е630, Е631, Е633 (гуанилова киселина, инозинова киселина и техните соли) влошават протичането на подаграта. Подаграта е форма на артрита. Причинява се от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите.
Е635 (динатриев рибонуклеотид) може да предизвика алергични обриви по кожата и подобно на предишните E-та не трябва да се приема от болните от астма и подагра.
Е-тата от 620 до 635 се срещат в подправки на базата на сушени зеленчуци, сосове, замразени храни, дресинги, чипсове и снаксове. Използват се като заместители на солта.
Е636 (малтол) и Е637 (етил малтол) нямат странични ефекти. Намаляват нужната захар в продуктите. Използват се в шоколадите, кафето, ванилията и плодовете.
Е640 (глицин) няма странични ефекти. Добавя се в хляб, тестени сладкиши.
Е650 (цинков ацетат) се използва в дъвките като освежител на дъха. Твърде много цинк може да причини гадене, повръщане, главоболие, сънливост. Подозира се за карциногенен.

Четете етикетите на хранителните стоки!

Мария Пътова XIз
Полина Луканова XIз

 

Минерални соли

В групата добавки от Е500 до Е620 са кодирани набухватели, регулатори на киселинността и минерални соли. Някои от тези съставки са добре познати на всички. Има такива, които традиционно свързваме с храните, като содата за хляб (Е500). За други не бихме си и помислили, че могат да се използват като хранителни добавки – сярна киселина (513), натриева основа (Е524), негасена вар (Е529) и др. Много от минералните соли са със синтетичен произход, но има и такива, които се добиват от животински кости, като костния фосфат (Е542).

Предупреждаваме
Е503 – амониев карбонат – дразни лигавицата
Е504 – магнезиев карбонат – слабително действие
Е508 – калиев хлорид – може да предизвика язва
Е510 – амониев хлорид – внимание за хората с бъбречни и чернодробни заболявания. Най-често се използва в продукти от брашно.
Е511 – магнезиев дихлорид – слабително действие
Е513 – сярна киселина – забранена в някои държави
Е514 – натриев сулфат – нарушаване на водния баланс при по-големи количества
Е520-Е523 – може да доведе до недостиг на витамин В
Е553b – талк – в редки случаи може да причини рак на стомаха. Продукти -белен ориз, при шоколадите и в сладкарството.
Е524 – натриева основа
Е525 – калиева основа
Е527 – амониева основа
Е528 – магнезиев дихидроксид – действа слабително
Е542 – костен фосфат – добива се от животински кости. Продукти – суха сметана за кафе машините.
Е554 – да не се приема по време на бременност. Продукти – сол, заместители на сухо мляко и брашно.
Е576 – забранен в някои страни

 

Ниляй Метинова 11з

Back to top button