Тема на броя

Да бъдат или да не бъдат униформите в училище

На приливи и отливи тече в обществото дискусията за униформеното облекло в българското училище. За едни – несериозна и излишна, защото не е на дневен ред. За други – болезнена, защото събужда неприятни спомени, когато униформите се въвеждаха с наказателна, а не с възпитателна цел, каквито са намеренията сега. За трети – необходима мярка в училище, като част от „битката” за ред и дисциплина в българското училище, като самочувствие и принадлежност към училищната общност. Може би този разговор ще се води, докато има училище, и всеки ще е прав за себе си.
Ние ще ви разкажем как е по света и у нас, какво мислят ученици от нашето училище и техните родители. Получихме много мнения на електронната поща, в пощенската кутия, проведохме анкети и обобщихме становищата. Те трудно могат да се класифицират като „за” и „против”, защото в повечето мнения има нюанси, крайните позиции са малко. Тревожи ни обаче това, че голяма част от изразяващите мнение не желаят да напишем името им. Скъпи съученици, решението е ваше и ние го уважаваме. Но много ни се иска да бъдете не само знаещи и можещи, но и свободни! Желаем ви повече свобода в душите! Само тогава можем да искаме да бъдем чути и да настояваме да се съобразяват с нас.

В@з Буки Веди

По Света

По Света


Германия – Едно от най-добрите решения е в начално училище в Потсдам. Там децата имат право да избират между 14 тениски, анораци, панталони, поли, шапки и други. Цветовете обаче са строго определени – синьо и червено.
Холандия – През 2006 година министърът на образованието решил, че някои от ученическите униформи не са уместни от политическа гледна точка. Според него те могат се разпознават като принадлежност към дадена организация, било тя и учебна.
Полша – Униформите в страната са задължителни за основните училища. Дрехите обаче се избират по преценка на директора. Ръководството решава цветовете, моделите и отличителните знаци.
Ирландия и Канада – Двете страни не налагат задължителни униформи, но е възможно да те върнат от училище, защото не си в приличен външен вид.
Русия – Една от страните, която беше със задължителни униформи, сега по-скоро се дистанцира от еднаквите дрехи.
Австралия – В масовите училища се използват традиционните облекла като шорти, панталони, поли, тениски и други. Само в частните училища децата може да имат допълнителни аксесоари като жилетка, вратовръзка и шапка например. Там са въведени и униформи за часовете по физическо. В някои училища вратовръзките са задължителни само за по-големите класове.
Япония – Спретнатостта е задължително изискване за външния вид. Някои училища задължават учениците да носят униформи. По традиция момчетата носят черни ученически униформи с месингови копчета и колосани якички, но днес униформите могат да бъдат в синьо или в други цветове. Често лятната униформа предвижда къси панталонки. Момичетата имат униформи предимно в морско синьо с плисирани поли, но този стил също се променя. За да бъдат лесно забелязвани от шофьорите, малките ученици носят шапки с ярки цветове. В сравнение с миналото днешните ученически униформи са по-удобни и по-привлекателни, но от най-голямо значение и сега е спретнатият вид на ученика.

 

У Нас

Според изнесената информация по време на Третия национален парад на ученическите униформи в Русе през 2009 година, в България в началото на учебната 2010/2011-а над 100 000 ученици носят униформи. На същия форум дефилираха над 3 000 ученици от 40 училища в страната. Ревюто имаше състезателен характер и най-много награди взеха русенски училища.
Първото училище, което предложи на учениците си униформа, бе математическата гимназия в Пловдив „Акад. Попов”. Униформата на училището е в два варианта – лятна и зимна. Лятната се състои от бяла риза, черна пола и червено фишу за момичетата, черен панталон и червена вратовръзка – за момчетата. Зимният вариант е черен дънков панталон и червен полар, като на всички дрехи е изобразен знакът на гимназията. Директорът Кирчо Атанасов пръв я облече.
В София има около 50 училища с униформи, но те се носят само в училище. По улиците трудно ще се видят ученици с униформа. Първа английска гимназия например е решила този въпрос с един празничен комплект дрехи, който се облича само в тържествени случаи.
Покрай еуфорията „Хари Потър” миналата година новите първокласниците на най-старото силистренско училище пристъпиха училищния праг с униформи „Хари Потър” – карирани поли и панталони, сини якета. Идеята бе на петокласниците в същото училище, подкрепена и от родителите на първокласниците.

Анкетата в училище и извън него

Родителите

Татяна Георгиева, 37 г.

Против униформата в училище съм, тъй като смятам, че тя няма да бъде мерило за равенство, а просто ще ограничава личната свобода и индивидуалност, включително етническата принадлежност, музикалните предпочитания и дори политическите възгледи. Също така униформите няма да успеят да изравнят позициите на лидерите и останалите в класа, защото дори и сред децата има такива зависимости. От финансова гледна точка, такава униформа е скъпо удоволствие и за много семейства това ще бъде непосилно, още повече, че за всички нас е известно, че нито училището, нито МОН ще поеме тези разходи.

Виктория Петрова, 36 г.

С униформите се подчертава принадлежността към дадено училище, учениците са равнопоставени, като са облечени по един и същ начин, няма демонстрации на финансови възможности и комплексиране на децата с по-лоши финансови възможности, изглеждат еднакви и с еднакви права и възможности, задължения. По този начин се избягва правенето на модно ревю в училище и се връщат старите традиции на униформеното облекло, именно по това си личат, че са ученици и това ще помогне на самосъзнанието на децата, че са в училище и че са ученици, а не идват на разходка и за забавление.

Емилия Димитрова, 35 г.


Аз съм „за”, защото по този начин не може да се прави разлика между децата – униформите са и за богатите, и за бедните. Социално слабите няма да се чувстват неравнопоставени. Също така по униформата можеш да разбереш дали едно дете е ученик, или не.

Учениците

Против


Унифицират мисленето и поведението, обезличават.

Ще са скъпи и не всички могат да си го позволят. Ако ще се въвеждат, то някой трябва да плати на по-бедните.

Материалните различия никак не могат да се заличат. Възможностите личат даже по сандвича, който ядеш, и по обувките, които носиш. Децата трябва да знаят, че няма равенство и да вярват в своите различни възможности.

Да се въвеждат униформи само в престижните училища, за да се гордеят учениците с тях. А другите – какво да показват, те и без това, като кажат къде учат, всички им се смеят, да го показват и допълнително ли?!

В училище няма условия за униформи – къде ще ги прибираме, след като няма шкафчета, когато се преобличаме за физкултура, едни върху други ли?

За малките, които растат, трябва всяка година да се купуват нови.

Ако ще има униформа, да има и за учителите. Някои от тях понякога не се обличат много прилично.

 

За

Униформите не унифицират, а развиват въображението как да покажеш собствен стил в еднаквостта. Това може да стане с косата, с начина, по който си вързал вратовръзката си, с някакъв аксесоар, с излъчването си…

Който иска да е себе си, ще го направи и ще му личи дори когато е облечен в униформа.

Има програми на Министерството, имаше поне, които заплащат почти цялата сума на дрехите, така че и това е вариант, ако е много скъпо.

Ще заличат социалните различия и няма всеки ден да мислим с какво да се облечем.

Липсата на униформи роди нов dress code в училищата – дълбоки деколтета, разголени пъпове, увиснали панталони, телефон от последно поколение – като на моден подиум. Което означава, че и сега си има униформи. Нека си признаем – само по-богатите не искат униформи в училище, това е истината. А те са малцинство.

Ралица Георгиева 8л

 

 

Back to top button