Свободното време

Защо при нас е по-хубаво, отколкото в съседното кафене

Всеки знае за най-популярните спортове като баскетбол, волейбол, футбол и т.н., но не всеки е наясно с това, че има и други алтернативи. В тази рубрика ви представяме различни хобита, свързани с движение, тренировка или занимания сред природата. Всяка статия съдържа описание на някаква дейност, подходяща за свободното време, а също и къде в нашия град се практикува. Така ще дадем възможност на всеки да открие своето амплоа.
Тези занимания са полезни за здравето и добрия тонус. А дори и само четейки за тях, можете да обогатите общата си култура, да видите света и хората около вас по друг начин и разбира се, да впечатлите близки и приятели със знанията си.
В предишния брой Ви представихме каланетиката (система от статични упражнения, комбинация между йога, балет и фитнес). Сега ще Ви запознаем с един по-динамичен начин за тренировка, наречен Тае Бо. Вероятно сте чували за него, но колко от вас знаят какво точно представлява той?

Тае Бо

Тае Бо вероятно ви звучи като страховито бойно изкуство, но в действителност не е. Това е система от фитнес упражнения – комбинация от Тай Куон До, бокс, карате и аеробика, в която няма контакт между участниците. Хореографията е изградена като серия от удари, ритници и аеробни стъпки, изпълнявани с ритмична музика.
Системата е създадена от Били Бланкс – седемкратен световен шампион по карате, със седма степен черен колан по Тае Куон До и черни колани в още 5 други бойни изкуства.
Концентрация, сила, самоконтрол, енергия, грация и дисциплина са само част от думите, които описват Тае Бо като спорт. Упражненията подобряват баланса и развиват координация при трениращите. Също така извайва мускулатурата на цялото тяло и е отличен начин за намаляване на процента подкожни мазнини. Редовните тренировки подобряват функциите на сърцето и спомагат за добро кръвообращение. Тае Бо е подходящо занимание за хора с по-малко свободно време, защото са нужни занимания от 3 до 5 пъти седмично, продължаващи от 20 до 60 минути. Упражненията намаляват стреса и повишават тонуса, което е изключително важно, имайки предвид напрегнатия начин на живот, който повечето от нас водят.
Тренировката започва с 15-20 минути загрявка, в която се работи за координация. След това се тренират мускулите на групи. На края има 3 минути стречинг упражнения за разтягане и разпускане на мускулите на корема и краката.
Системата от упражнения е подходяща и за двата пола, но е по-предпочитана от момичетата. Ефектът е различен при всеки, но най-често си появява след втория месец. Тае Бо е подходящ за по-темпераментни и активни хора и е чудесен начин за топене на калории и поддържане във форма.
Тренировките си провеждат в сградата на стоматологията на ет. 5.
Понеделник: 18.30 – 19.30; Вторник: 19.15 – 20.15; Четвъртък: 19.15 – 20.15; Петък: 18.30 – 19.30. Няма възрастови ограничения. Всеки желаещ е добре дошъл през цялата календарна година в упоменатите часове.

Back to top button