Светът, без който не можем

Какво мислят нашите съученици за музиката

Един от любимите ми стилове музика е рап. Специфично за него е, че изпълнителят по-малко пее, главно говори в определен ритъм. Харесват ми и инструменталните добавки и украшения. Когато слушам тази музика, аз се успокоявам или пък тя неусетно ме кара да танцувам в ритъма на рапа с неговите характерни движения. Обичам не само да слушам, но и да гледам професионални изпълнители на рап, защото само в този стил се танцува брейк денс, а за мен това е красив танц. Рапът е социална музика, защото засяга сериозни теми като бедността, несгодите, неправдите… Любимата ми песен е „Basketball”, а любимият ми рокизпълнител е Еминем.
Рапът е причина и да имам много приятели, защото се слуша от много хора по целия свят и е наша обща тема за разговор и за развлечение. В тази музика лесно можеш да се припознаеш.
Теодор Иванов

Не мога да си представя живота без музика! Тя ми дава сили, вдъхновение, успокоение, опиянение… Връща ме в забравени моменти, припомня ми мигове, случки, погледи, думи, пренася ме на невероятни места, кара ме да мечтая… Слушам музика за релакс, музика за любов, за добро настроение, за дивеене, за танцуване. Подразбира се, че когато си весел, слушаш по-бърза музика. Когато си тъжен, разстроен или пък влюбен, слушаш бавна музика, примерно балади. Бавната музика стига до душата и сърцето. Тя е нежна и мелодична. Слушам най-различни стилове музика, стига да ме докосне по някакъв начин. А рока обожавам – най-много мелодичния рок, класическите рок балади на Rain bowq, Deep Purpleq, Led Zeppelin, Nazareth, Scorpions, The Eagles, Foreigner, Whitesnakeq, Pink Floyd. Всяка от песните върви ръка за ръка с много чувства – любов, тъга, щастие. Аз винаги се вслушвам и в текста, за мен и той е важен.
Аз мисля, че музиката може и да променя хората, да ги прави по-добри. На хората, които извършват престъпления, трябва да им правят концерти, за да стане тя достъпна до всеки. Да усетят всички чувството на лекота, което тя носи, да усетят радостта. Да забравят своите проблеми, да поплуват в океан от емоции, които тя носи, и да се върнат към живота по-добри.
Без музика светът би бил черно-бял. А мен тя ме прави щастлив.
Богдан Серафимов

Аз слушам всякаква музика, но главно RnB. Харесва ми смисълът, който е вложен в нея, чувството и начинът, по който се изпълнява. Музиката носи удоволствие, радост, но и тъга, спомени, болка. Посланията, които носи една песен, са различни. В нея може да се пее колко обичаме някого и за желанието ни да се върне при нас, а в друга, че не ни трябва и можем и без него. Песента описва чувствата в мелодия. Мен музиката не ме възпитава, а ме стимулира. Когато искам да постигна нещо, точната песен много ми помага. Има песни, които те карат да се чувстваш силен и единствен, има и такива, които те карат да се чувстваш слаб и пренебрегнат, има и такива, които не ти влияят. Затова музиката винаги ще бъде част от живота ми.
Надежда Тевяшова

Музиката е богата на стилове. А стиловете са начин да изразиш себе си. Музиката удовлетворява хората и ги забавлява. Всеки индивидуално избира определен тип музика и я слуша в ежедневието си. Различното звукоизвличане кара хората да се веселят, да плачат или просто да й се наслаждават.
Богатството на стиловете също така дава възможност за запознанства между хората. Когато няколко души слушат един и същ вид музика, те се свързват чрез нея.
Традиционно естетиката на музиката концентрира върху качеството и красотата й. Не на последно място музикалното майсторство възпитава хората да пеят с душата си и да възприемат хармонията на звуковете като част от себе си.
Аз харесвам всички стилове, защото те са богатство на музикалното изкуство. Най-силно обичам разтоварващите стилове като R&B, хаус и рап. Слушам музика непрестанно във всеки свободен момент.
Лиана Христова 8а

Диското е музиката, която ми доставя удоволствие. Тя е възникнала през 70-те години и се развива и до днес. Има много подстилове като евродиско, италодиско… Европейското диско е тясно преплетено с традиционната естрада и общите тенденции в попмузиката. В основата си има силно опростен ритъм. Тази музика е много ритмична и може да се слуша навсякъде – в кината, в заведенията, в супермаркетите. Дискомузиката възпитава у мен усет към ритъм и координация. Същевременно носи и дъха на годините, през които се е развивала. Има общо с попмузиката, фънки и соул. В основата си има силно опростен ритъм, основните инструменти, които се използват, са електрическа и баскитара, електрическо пиано и барабани.
Тази музика обединява хората. Тя ми помага да общувам с връстници от различни националности и постоянно ме изненадва.
Виктор 7в

Любимият ми жанр от музиката е метълът. Харесвам всякакъв стил метъл. Настроението ми определя стила, който избирам да слушам. Всичките стилове метъл, които слушам, са 37. От тежките банди най-много харесвам Burzum, Satyricon, Emperror, Marduk, Dimmu Borgir, а от леките – Blind Guardian, Bathory, King Diamond, Metallica, Dark Angel, Therion и още много… Не изброявам всичките, защото слушам 114 банди. Не мога да определя коя банда ми харесва най-много, защото не всички имат само хубави песни, аз избирам песните. За мен важни са и текстовете, защото някои са много груби. Любимият ми стил метъл е Black Metal. Сигурен съм, че малко хора харесват тежките групи и повечето не ни приемат нас, които слушаме тази музика. Искам да ви кажа, че музиката не ме прави различен.
Никифор Коцов 8а

 

Back to top button