Стъкленият град

Лятото вече отмина, но остави незабравими преживявания за мен. Ще ви разкажа  за едно място, наречено „Стъкленият град”  или  „Градът на изкуството и науката”.  Намира се в Испания, в град Валенсия.
”Стъкления град”  представлява четири сгради, огромни по размери и с необикновена форма. Всички те са  изградени от стъкло и метал. Около сградите има изкуствено езеро и много растения.  Две от тях са посветени на изкуството – едната е кинозала,  а другата – концертна зала.

Кинозалата е с форма на полукълбо. Когато се отразява във водата, тя изглежда като огромно око, което се затваря и отваря в зависимост от това, дали навън е слънчево, или вали.
Концертната зала е най–високата от всичките сгради. В нея може да се чуят концерти на изпълнители във всички стилове музика. Върху покрива на сградата се провеждат концерти под открито небе, а вътрешността й е концертна зала.
Другите две сгради са посветени на природата и науката. Наричат се Музей на океанографията и Музей на науката. Първият е  лабиринт от тунели, където са представени всички обитатели на моретата и океаните, живеещи в изкуствено създадена природна среда, събрани на едно място и отделени така, че да не се изяждат взаимно.
Последната сграда е не по-малко интересна от останалите три. Наречена е Музей на науката, а аз бих добавила – и на природата. Казвам  това, защото под стъкления й покрив има огромна градина, а под нея са събрани най-значителните постижения на науката  до днес.
Оградена с вода, архитектурата на сградите се отразява като в огледало и допълва собственото си изображение до цялост. Трябва да се види и през нощта, осветена  с разкошна светлина в цветовете на дъгата.
Всичко не може да бъде видяно за един ден, а за съжаление аз имах само два часа. Надявам се да имате късмета да отидете там и да посетите не само „Стъкленият  град” , но и  други интересни места във Валенсия.

Елеонора Тончева 8з

valencia2valencia3

Back to top button