След училище

Йога

След каланетика, паневритмия и Тае Бо в този брой ще ви запознаем с йога. Йогата е по-известна от другите хобита, които ви представихме, и едва ли има някой, който да не е чувал за нея, но все пак нека опресним знанията ви, а може би и ще научите и нещо ново.

Подобно на паневритмията, йогата също спомага за релаксацията и духовното израстване на човек. Тя е начин да овладеем негативното в характерите си и да развием положителни качества, чрез които да имаме и положително въздействие над хората около нас. Това е йога.
Идеите на йогата се състоят в това, че трябва да живеем в настоящето – да не обръщаме глава назад към миналото, защото е безсмислено да мислим за отминали събития, които не могат да бъдат върнати, и да не се тревожим за бъдещето, защото сме безсилни да променим съдбата си и ако нещо ще си случва, то просто ще стане. Трябва да се фокусираме върху сегашния момент.
Целта на йогата е да развие тялото, ума и вътрешната красота. Тя интегрира качествата и способностите на ума, интелекта, креативността, емоциите. Развива нашите собствени действия, отношение и изява, помага да осъзнаем връзката ни с нас самите и със света около нас.
Практикуването на йога предизвиква основно чувство за ритъм и размер и води до положителни изменения във фигурата, зрението и въобще – в целия външен вид, носи усещане за по-голяма жизнеспособност. То развива гъвкавост, сила и равновесие. Чрез заемане на специфични пози на тялото се отварят различните психоенергийните центрове. Така тялото се освобождава от стреса, отпуска се и напрежението изчезва.
Започвайки с подобряване на здравето, йога – стъпка по стъпка, обхваща и другите сфери на живота. Път е към развитие на ума и позитивното отношение към живота. С нейна помощ човек може да постигне пълен контрол над собственото си физическо, духовно и психическо състояние.
Весела Маринишева 8л

Back to top button