Семейство Ракитовицови (Tamaricaceae)

Ракитовицови (Tamaricacea) (произнася се „тамарикацее”) са семейство цъфтящи двусемеделни растения събрани в четири рода и общо около 100 известни вида. Достигащи височина до 6-8 м, ракитовицови са вечнозелени или листопадни храсти, рядко полухрасти и ниски дървета. Листата им са последователни, люспести, без прилистници, като при някои видове са инкрустирани със солени секрети.

Родът на семейството (Tamarix) се среща в сухите райони на Европа, Азия и Африка. Много от видовете растат на засолени почви и в алкални условия. В листата им се намират специални жлези, които отделят излишната сол на повърхността. Корените им могат да черпят  вода от 30 м дълбочина, а встрани може да достигнат до 50 м. Трябва да се внимава и как се използват, тъй като, ако има възможност, едно голямо растение може да консумира около 750 л вода на ден. Всичко това прави тамарикса подходящ за отглеждане при екстремни условия и върху бедни почви, където малко растения биха могли да оцелеят.

В България естествено са разпространени два вида – четиритичинкова ракитовица (Tamarix tetranda) и разклонена ракитовица (Tamarix ramosissima). Освен като естествено разпространени по Черноморието и край реките, ракитовицовите се използват  и като укрепители на пясъчни терени и декоративни растения в паркове и градини.

Разклонена ракитовица (Tamarix ramosissima)

Четиритичинковият тамарикс (Tamarix tetrandra) е атрактивен листопаден храст или ниско дърво с максимална височина до 4 м, но най-често около 1,5 – 2 м. Многобройните му извити дъговидни стъбла са обсипани с миниатюрни листенца с приятен синьо-зелен цвят, наподобяващи люспи. Името му произлиза от това, че цветовете му са четиричленни – състоят се от четири тичинки и четири венчелистчета. Те са многобройни, бледорозови и събрани в гроздовидни съцветия, които се появяват през месец май преди листата. Особено красиви са преди разпукването си, приличащи на малки розови бисери. Често растенията имат и вторичен цъфтеж. Плодовете са кутийки с множество дребни семена. Четиритичинковият тамарикс понася добре подрязването. За това, освен като цъфтящ храст (ниско дърво), може да се използва и като жив плет за нуждите на озеленяването.

 Четиритичинков тамарикс (Tamarix tetrandra)

Back to top button