Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae)

Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae) включва 36 рода и около 600 вида едногодишни, двугодишни или многогодишни тревисти растения и храсти. Представителите от семейството са космополитни по разпространение, като се срещат предимно в северните студени и умерени райони. Те имат листа, които се редуват характерно по протежение на стъблото, понякога са дълбоко разположени или образуват розетки.

Цветовете притежават както мъжки, така и женски части и варират в цвят от зеленикаво до бяло или жълто и от розово или червено до лилаво. Плодът е капсула с много семена. В България естествено разпространени от семейството са 4 рода с 30 вида– род Жълтина (Chrysosplenium), род Каменоломка (Saxifraga), род Росиса (Parnassia) и род Френско грозде (Ribes). От тях 6 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Един от най-известните представители на семейството у нас е черното френско грозде или касис (Ribes nigrum). То е листопаден храст, достигащ височина до 1,5 м. Касисът е лечебно, хранително и декоративно растение.

Касисът (Ribes nigrum) като саксийно растение

Повечето от култивираните видове в семейството се засаждат в алпинеуми, скални кътове и сухи градини. За нуждите на озеленяването са интродуцирани много видове и сортове от родовете – Астилбе (Astilbe), Бергения (Bergenia), Каменоломка (Saxifraga) и Хойхера (Heuchera).

Розов сорт астилбе (Astilbe x arendsii ‘Granat’)

Сърцелистна бергения (Bergenia cordifolia)


Различни сортове каменоломки (Saxifraga sp.)


Изключително разнообразие от най-различни сортове хойхери (Heuchera sp.)

Един от най-широко разпространените сортове от рода Хойхера е Heuchera micrantha ‘Palace Purple’. Той е един от първите хибридизирани сортове от вида, като е избран за многогодишно растение на годината през 1991 г.. Отглежда се заради красивата си зеленина, която може да варира в цвят от маслиненозелено и бронзовозелено до наситено лилаво с тъмно виненочервено от долната страна на листата. В края на пролетта се появяват малки розово-бели цветчета с формата на камбана, които не са толкова значими, но с драматичен контраст на по-тъмните листа.

Червенолистната хойхера (Heuchera micrantha ‘Palace Purple’)

Името на рода Heuchera е в чест на германския лекар, ботаник и експерт по лечебни растения от 18-ти век Йохан фон Хойхер.

Back to top button