Семейство Чашкодрянови (Celastraceae)

Чашкодрянови (Celastraceae) са семейство (семейство лозова или горчиво -сладка) от 96 рода и 1350 вида билки, лози и храсти. По-голямата част от родовете са тропически, като само Celastrus (лиановите лози), Euonymus (чашкодрян) и Maytenus са широко разпространени в умерения климат, а Parnassia (блатни звезди) се срещат в алпийския и арктическия климат.


Дървесна лоза или целаструс (
Celastrus orbiculatus ‘Diana’)

Може би най-разпространеният род от семейството е род Чашкодрян (Euonymus). Много от видовете му се използват за медицински цели, а части от растенията могат да бъдат отровни за хората. Дървесината им се използва традиционно за направата на вретена за предене на вълна (тази употреба произхожда от английското наименование на храстите – „вретено“ (или вретено дърво)). В България се отглеждат различни сортове чашкодрян – предимно за нуждите на озеленяването и ландшафтната архитектура.

 

Пъстролистен японски чашкодрян (Euonymus japonica ‘Emerald Gaiety’)

Известен със своето ярко червено есенно обагряне, Euonymus alatus (огнен храст) е голям, разпространен широколистен храст. Цветовете му се срещат на малки групи и могат да бъдат зелени, жълти, розови или кестеняви на цвят. Листата са срещуположни (рядко се редуват) и прости яйцевидни, обикновено 2 – 15 cm дълги и обикновено с фино назъбен край. Плодът е розов или бял, с четири или пет клапана зрънце, подобно на шушулка, което се разцепва, за да разкрие месестите оранжеви или червени семена. Семената се ядат от плодоядни птици, които смилат месестата обвивка на семената и разпръскват семената в изпражненията си. В някои части на Северна Америка видът Euonymus alatus се счита за инвазивен , тъй като надминава местните растения по растеж и образува гъсти непроходими групи.

Огнен храст (Euonymus alatus)

Друг интересен чашкодрян е хималайският чашкодрян (Euonymus hamiltonianus). По произход от Азия, той е голям храст, който е атрактивен предимно през есента, когато листата му се обагрят в ярко розов цвят. Характерни са малките цветчета през лятото, а на тяхно място през есента се появяват розови плодчета.

Плодове на хималайски чашкодрян (Euonymus hamiltonianus)

 

Back to top button