По стъпките на Апостола

Разговаряме с Павлин Цонев – учител в СОУ“Иван Вазов“, по повод предстоящия Национален туристически поход „По стъпките на Левски“

– Г-н Цонев, разкажете ни накратко какво представлява тази проява!

– Пешеходният поход Плевен – Карлово се провежда всяка година в навечерието на рождението на Васил Левски – 18 юли. Началото му е още от 1995 година, когато няколко ентусиасти начело с Васил Копчев тръгват от Плевен през Ловеч, Троян, прекосяват Стара планина и пристигат в Карлово. През годините за участие се записват все повече и повече ученици и това налага ръководителят на похода г-н Копчев да потърси за съдействие учители от плевенските училища. При това се търсят хора с възрожденски дух и организационни качества. След 2003 год. участниците се разделят на няколко групи, които ние наричаме лъчи, и от различни изходни точки преминават Балкана, за да пристигнат в Карлово по едно и също време.

– Кои ученици могат за участват?

– Поради по-сериозните преходи и честите промени в атмосферните условия в Стара планина е желателно походниците да са над 16 години. Освен това, целта на похода е да се оформи у учениците по-сериозна гражданска позиция. Ние търсим хора, които освен да издържат на по-продължителни физически натоварвания, да са по-отговорни и да желаят да научат повече за живота и дейността на Дякона Левски.

– Какво е участието на нашето училище в това родолюбиво дело?

– В интерес на истината, макар че сме най-голямото училище в града, много ми е трудно да намеря ученици, които да съчетават тези разнообразни качества, които изброих. Въпреки това, на няколко пъти са участвали Гергана Атанасова, Катрин Вълчева, Стефан Дундаков, както и Вероника Христова, Кирил Мучев, Борис Костов, Анна Маринова, Виктор Цонев, а от сегашните ни ученици – Румяна Богданова и Иван Павлов от 9 клас. Тази година също има заявен интерес, но много бих желал да ме потърсят и ученици, на които не преподавам и не се познавам с тях. Лесно е да ме открият – в училище или в интернет. От няколко години поддържам сайта http://pohoda.free.bg. Там има богат снимков материал, могат да се ориентират. Искрено се надявам да има такива родолюбиви българчета.

– Разкажете повече за похода, какво се случва, като пристигнете в Карлово?

– Нашият поход е на особена почит в родния град на Левски. На 18 юли от различни краища на града влизаме, подредени в стройни редици. Всеки лъч се води от знаменосец с българския трибагреник, облечени сме в символа на похода – тениските с лика на Апостола, и пеем възрожденски песни. Навсякъде хората ни се радват и ни поздравяват. След като се съберем на централния площад, ни посреща кметът на Карлово и с това започват тържествата по случай рождението на Васил Левски. Те продължават целия ден и ние сме активни участници в тях. Срещаме се с известни изследователи на делото на Левски, научаваме малко известни факти за живота му. Вечерта има тържествена заря-проверка, в която нашите тениски са в челните редици и се открояват на многолюдния площад.

– Вие сте учител по математика. Как се съчетава тя с историята и пешеходния туризъм?

– Малко известен факт от живота на Левски е, че той е бил учител в продължение на почти две години в село Войнягово, близо до Карлово. Там той е учил децата на четене, писане, смятане, провеждал им е занятия по физическа подготовка. Той ги е възпитавал! Така, следвайки неговия пример, аз разбирам мисията на учителя – освен да преподава предмета си, да просвещава учениците си, да им дава пример за родолюбие и обич към природата на България. В тази връзка, за мен е особено вълнуващо да връча грамотите на участниците в моя лъч именно в класната стая, в която Левски е бил учител. Правя го вече три години и се радвам, когато децата също се вълнуват заедно с мен.

– Какво бихте споделили накрая?

– Искам да благодаря на Община Плевен и лично на кмета Найден Зеленогорски, на Българския туристически съюз, Българския лекарски съюз, Общобългарския комитет „Васил Левски”, които от много години помагат на тази национална проява. С тяхна помощ съумяваме да поемем част от разходите на учениците и студентите. Имаме огромното желание да намерим още родолюбиви българи, с чиято подкрепа да осигурим пълното финансиране на участието на младите българи в похода.
В@З Буки Веди

Back to top button