„P.S. Обичам СЕ!”

Човек е сложен пъзел от качества и недостатъци. Всички сме такива. Дори не говорим за това, дали ни харeсва, или не, а по-скоро доколко сме го осъзнали. Перфектно несъвършени и съвършено неперфектни. Това сме ние. Уникална компилация от всичките ни умения, таланти, знания, пороци, лоши и добри навици… Човек е ценен такъв, какъвто е! С всичките си недостатъци и несъвършенства – грозни, красиви, дебели, слаби, с по-малък или по-голам умствен капацитет… Ценни сме дори само защото сме живи и малко или много допринасяме за живота на околните. 


Чували ли сте за The Body Love Blog? От септември насам нюйоркската студентка Стела Буншофт води своята битка за правилното възПРИЕМАНЕ на телата в своя блог. Там тя публикува свои снимки, показващи не само солидното й тяло, но и огромната й усмивка. Над 80 000 души споделят снимката й от страницата й в Tumblr, съобщават от People.com. Тя вдъхновява хората. И ги вдъхновява да не робуват на стереотипа за идеалното тяло тип „Кукла Барби”, а да бъдат себе си, да се приемат такива, каквито са. И ако мотивите на хората да искат да отслабнат, да се впишат в идеалните размери и да приличат на пластмасови манакени от витрина на магазин са, за да се впишат в обществото или за да се харесват на другите, то нека видим как хората приемат смелия подвиг на Стела. Снимката й във фейсбук, която известен фотограф качи, има 552 000 харесвания и няколкостотин насърчителни коментара в духа на „Браво, момиче! Давай все така!“. „Мисля, че хората се отнасят зле с мен, защото не им е комфортно да виждат снимки на някого, който не е слаб, а освен това не разбират и за какво се бори движението за приемане на тялото. То е създадено с цел да се премахне клеймото върху хората с наднормено тегло, защото голяма част от обществото ни се състои именно от такива хора и в това няма нищо лошо“ – обяснява нюйоркчанката.
От другата страна имаме „живите кукли” – британката Лора Виникомба, украинката Валерия Лукянова, Дакота Роуз и много други, но това са най-популярните имитации на кукли или по-скоро имитации на хора… Порцеланова кожа, съвършен грим, наивен поглед… С абсолютната визия на кукли трите момичета още преди няколко години станаха известни в целия свят посредством интернет. И детската надпревара от „Кой има по-хубава Барби“ изведнъж се превърна в „Кой повече ще заприлича на нея”. Младите девойки явно съвсем не разбират, че под петте слоя грим те наистина са красиви, а ако и в интернетизявите си бяха себе си и популяризираха това, щяха да имат много повече последователи. И всичко, което правеха, щеше да има смисъл, да бъде много по-високо ценено.
Тъжното е, че твърде много тийнейджъри, и като цяло много хора, са завладени от идеята за отслабване и разкрасяване – за по-добър външен вид. По-скоро от идеята за съвършенство. Но какъв е смисълът? Нали ако всички бяхме съвършени, щяхме да сме като излезли от фабрика манекени, еднакви до последния детайл от визията ни. Та нали чарът и истинската красота и неповторимост се крият именно в дребните дефекти и странности, които ни правят уникални… „Красотата е в очите на наблюдаващия”, казва една мъдра поговорка. Хиляда хора може да гледат един и същ предмет и да го виждат по хиляда различни начина. Но „магията” не е в предмета, а в пречупването на образа му през светогледа на всеки един.
Човек е ценен! Ценен е само с това, че го има – просто защото съществува. Животът е най-висшият и ценен дар и не трябва да го пропиляваме. Не трябва да губим време и енергия в това, да не се харесваме, да се опитваме да се променим, да критикуваме недостатъците – както собствените, така и чуждите, да мразим, да сме недоволни и нещастливи. Защото сега може да сме тук, всичко да е в нашите ръце, животът да е пред нас, а в следващия момент, като след едно мигване, всичко да е различно. Никога не изпускайте повод да се усмихнете, радвайте се на всеки облак и капка дъжд, както и на слънчевите лъчи… Обичайте се! Но най-вече ОБИЧАЙТЕ СЕБЕ СИ!! И то такива, каквито сте! : ))

Весела Маринишева 10л

Back to top button