Облеклото – унифицира или идентифицира?

Потърсихме мнение по темата за ученическите униформи и от Евгения Калканджиева.

Тя е най-успешната Мис България, единствената българка, станала шеста в света в конкурс за красота. В момента е собственичка на модна агенция „Визаж”. Помолихме я да представи своята визия за ученическото облекло от позицията на човек, общуващ с млади хора, които пък представят модерно младежко облекло. Тя бе много любезна. И не само това – предложи ни да коментира и вариантите, на които се спрем. Но това, разбира се, само ако победи мнението „за” униформите.

Не зная дали има някакви държавни стандарти за ученическото облекло, но според мен то трябва да олицетворява сериозност и отговорност на децата към образованието. Хубаво е цветовете да не са много тъмни и тъжни и децата да изглеждат като монахини, но и същевременно да не са крещящи и стряскащи. Примери за такива цветове са бежово, червено, светлосиньо, оранжево, жълто. Например розовото и лилавото могат да се комбинират с тъмносиньо или зелено. За мен са много подходящи райето и карето.
Не трябва ученическите поли да бъдат прекалено къси, а да са до коляното, не трябва да има много отворено деколте, защото не всички момичета се развиват по едно и също време и това може да им донесе някакви комплекси, да не бъде претруфено и кичозно. Ученическото облекло не трябва да бъде прекалено секси, защото е хубаво в училище да се мисли за образование, а за любовта – извън него. Не са необходими шалчета и вратовръзки, защото не всеки харесва такива аксесоари. Достатъчна е само емблемата на униформата, за да се знае от кое училище сте. Добра идея е да има ежедневно и официално облекло, стига всяко семейство да може да закупи две. И преподавателите трябва да се идентифицират по някакъв стилизиран начин със същото училище.
Униформата трябва да идентифицира, че даден човек първо е непълнолетен (от гледна точка на безопасност), защото много млади момичета с по-секси облекло могат да станат обект на сексуални желания от по-големи хора. Второ, не всички деца в училище имат финансови възможности да си купуват маркови дрехи, както някои други, и това ги потиска. А и е хубаво да се отличавате като ученици, а не като безотговорни и разглезени деца, които мислят само за дрехи, обувки и телефони. В училище всички трябва да са равни и да се отличават само по-ученолюбивите и сериозните.
Зная училища с униформи, едно от тях е италианският лицей в София, 22-ро СОУ в София, еврейското училище в София. Що се отнася до името, може да не е „униформа”, може би „ученическо облекло” или „облекло за училище”. Но това не е толкова важно.

 

Back to top button