Нов живот за старите песни

Дони разказва как рок легенди съживиха свои парчета в музикалния проект с име на фантастичен роман

„Фондацията“ е нова група, която може би всички вие за пръв път чувате, но съм сигурна, че легендите от времето на нашите родители Кирил Маричков („Щурците”), Иван Лечев (ФСБ), Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Венко Поромански(ТЕ) са ви познати. Известните българи се събират под това име, за да изпълнят 20 песни на групите, в които са работили, в нови, акустични аранжименти. Дони се съгласи да го интервюирам по този повод, което за мен беше много вълнуващо. Надявам се и за вас.

 

– На кого му хрумна идеята да се съберете като група?
– Идеята е моя и е от известен брой години, но сега й дойде времето.
– Защо името „Фондацията“?
– Има произведение на Айзък Азимов, наречено “Фондация”. Идеята на книгата е много силна, а нашата кореспондира донякъде с тази идея. Бихме искали групата да съществува и след нас и да оставим песенен фонд, който следващите музиканти, които ни заместят, да използват.
– Скоро ще издавате ли албум ?
– Не. Нямаме планове в тази насока.
– Смятате ли да пишете ваши собствени песни или ще разчитате на старите хитове?
– На този етап ще изпълняваме наши песни, на групите, от които произхождаме, в нови аранжименти.
– Какво бихте казали на феновете си ?
– Не знам дали имаме фенове. Ние сме нова група.
– С кой момент от живота си се гордеете най-много ?
– Не се гордея, нито се срамувам от нещо. Така се чувствам свободен!
– Какво планирате занапред?
– Да правим концерти и да дишаме.
– Какво ще посъветвате учениците от нашето училище, които искат да се занимават музика ?
– Бъдете категорично сигурни, че имате талант, преди да се захванете с музика!
– Какво най-много ви харесва в нашия град Плевен ?
– Театърът.
– С какво се занимавате в свободното си време?
– Пътувам към себе си!

 

Габриела Гагова 7а

 

Айзък Азимов, споменат от Дони в интервюто, е ненадминат американски писател на фантастични и научно-популярни творби и биохимик от руско-еврейски произход. Азимов написва или редактира над 500 тома. Поредицата му „Фондацията” трябва да бъде прочетена от всеки интелигентен човек, защото е може би най-мащабният и най-сполучливо изпълнен проект в областта на фантастиката и до днес. В лек и забавен стил и ритъм се залага много на човека, който трябва и може да променя, а не като в повечето книги от този тип – на технологиите. Гениалният математик Хари Селдън предсказва, че развитата цивилизация на планетата Трантор върви към гибел. Ръководството на планетата решава да основе нова цивилизация в крайчето на вселената, която да спаси знанията на загиващата цивилизация. Скоро тази нова цивилизация – Фондацията, се сблъсква със съседните варварски планети. Салвор Хардин е лидерът, който е призван да наложи цивилизацията на Фондацията над варварския свят наоколо. Според Хардин в тази битка има само едно оръжие, което е голямата разлика между цивилизацията и варварите. Сами разберете кое!
Прочетете!

Back to top button