Нека всички да вървим в One Direction

Фенове срещу хейтъри

One Direction са британо-ирландска поп група, формирана от петима представители – Найъл Хоран, Зейн Малик, Лиам Пейн, Хари Стайлс и Луи Томлинсън. В последно време групата се сдобива с повече и повече фенове по целия свят, което важи и за България. Обаче със славата освен обич идва и омраза.

Анкетирахме 30 тийнейджъри от нашето училище, за да дадем шанс на двете страни да подкрепят твърденията си.

“Аз лично смятам, че не трябва да се мразим само заради това, което харесваме. Всеки има собствено мнение и собствени предпочитания. Мисля, че не трябва да сме просто клонинги, а отделни личности със собствени интереси, чувства и мисли. Аз съм фенка на „One Direction” и не се срамувам да го кажа. Музиката им е значима за мен и те ме карат да се чувствам добре.” Това би казал всеки заклет фен на британската група. Макар много хора да смятат „One Direction” за “чудо за три дни”, музиката им явно е успяла да докосне сърцата на още повече. Всички фенове намират връзка между собствения си живот и песните на групата, чувствайки се по-уверени. Същевременно има много хора, които подкрепят „One Direction” само заради външния им вид и не могат да проумеят искреността и значението на музиката им. Но истината е, че британците първо покориха умовете с външния си вид, а после и сърцата със своето забавно поведение и талант. Песните им карат хора по целия свят да се чувстват по-силни, по-щастливи и по-красиви. Те не намират само идоли в лицата на изпълнителите, но също и приятели. Оказва се, че не само гласовете и усмивките на момчетата карат момичетата да полудяват по тях, но и характерите им. Тяхното щуро поведение е успяло да накара дори някои врагове на групата да променят мнението си. “Първоначално, когато чух за „One Direction”, си помислих, че те са поредната банда без никакъв музикален талант. Въобще не исках да чувам за тях. За нещастие, повечето ми приятели вече им бяха фенове и започнаха да ми пращат техни клипове. Най-някрая реших да изгледам един от тях и забавното им държание веднага ме накара да преосмисля мнението си. Все още твърдя, че музиката им не е добра, но като хора ги обожавам!”

 

Разбира се, и противниците на „One Direction“ имаха възможността да се изкажат. Повечето от тях изразиха мнението си много крайно и може би дори преувеличиха. Те обиждаха групата, твърдейки, че музиката им не струва, че момчетата са разглезени и добавяха още неприятни определения.

Обаче имаше и хора, които изразиха мнението си, без да показват омраза към групата: “Аз не съм фенка на „One Direction”. Харесвам друг стил музика”. Разбира се, всеки има правото сам да избере какъв стил музика харесва. Тук стигаме до една лоша страна на феновете на групата. За част от тях, ако не харесваш момчетата, значи нямаш вкус и не може да си им приятел. Сякаш тези хора искат да наложат своята гледна точка и не дават на други да изразят мнение, защото “е задължително да харесваш One Direction”. Точно това “диктаторство” от страна на подкрепящите групата кара хората да намразят момчетата. “Не съди „One Direction”, съди феновете”. Някои наистина минават границата и изграждат нова лоша представа както за „One Direction”, така и за феновете им.

В днешно време започна нещо като война между фенове и хейтъри. И все пак, изглежда сякаш все повече хора започват да подкрепят „One Direction”. Важното е да се примирим с факта, че не е възможно всички да харесват или всички да мразят нещо. Точно това разнообразие от мнения и контрасти  прави този свят красив и интригуващ.

Но ние лично мислим, че хората трябва да се научат да вървят в One Direction.

 

Екатерина Ватева 7а
Мерилин Писина 7а

Back to top button