Нашите предложения за свободното време

Нямаш какво да прочетеш? Книгите от списъка са ти били трудни и скучни? Аз ще ви предложа няколко книги, които със сигурност ще ти харесат! На най-малките и любопитните ще има бъде интересно да прочетат поредицата „Лили чудото”, в която се разказва за приключенията на едно момиче, което един ден открива книга с вълшебства и магии в нея. А откриеш ли магическа книга, със сигурност ще искаш да я изпробваш. Това прави и Лили. Във всяка книга ще откриеш нейното приключение и всичките пакости, които тя забърква.

За малко по-големите ученици бих могла да предложа книгата на Франсис Бърнет „Тайната градина”. В нея се разказва за едно нещастно дете, което открива радостта в един огромен замък в Англия. С помощта на едно селско момче тя ще намери тайната градина и скритите в нея чудеса.

Книгата, на която бих могла да поставя възрастова граница от 16 години нагоре, е на автора Анемари Зелинко  – „Дезире”. Романът е представен като дневник на едно момиче от Марсилия – Бернардин Йожен Дезире Клари, чийто баща е търговец на коприна. Едва 15-годишна, тя се сгодява за туко-що произведения в чин генерал Наполеон Бонапарт, но по-късно се омъжва за неговия маршал Жан-Батист Бернадот – бъдещ крал на Швеция и заедно с него се възкачва на престола. Кой от тримата е главният герой няма значение. Очарователната любовна история е втъкана ограничено в грандиозните исторически събития от времето на Великата френска буржоазна революция, които промениха не само географията на Европа, но и мисленето на света. Написан с елегантно чувство за хумор, със самоирония и най-вече с чувство за мярка, романът ни поднася картини от живота на известни по онова време имена, напрегната ситуации, войни и битки, катаклизми и клюки от дворцовия живот. Наред с книгата е направен и филм, който допринася за големия успех на романа. В ролите са Джийн Симънс (Дезире) и Марлон Брандо (Наполеон). Лично аз попаднах на тази книга съвсем случайно в библиотеката. Помислих си, че ще мога да я прочета, да я осмисля, но се оказа малко по-трудна от колкото очаквах, защото тогава бях на 13, а човек на 13 години трудно ще разбере Френската революция. Затова, ако сте сигурни, че ще разберете френската революция, и ако обичате исторически романи като този, който идеално пресъздава събитията от онова време, книгата със сигурност ще ви хареса.

Словена Георгиева 8б

Back to top button