Най-малките ученици на ”Вазов”

Каня ви на кратка среща в една уютна стая в нашето училище. Искам да ви запозная с малчуганите от подготвителната група „Гъбка червенушка“.  Там са събрани малките представители на следващия випуск, които очакват септември месец с нетърпение, когато ще са вече първокласници.

Реших да проверя колко знаят те за училището си, харесва ли им и какво правят през ваканциите. Всички палечковци се надвикваха кой пръв да каже мнението си. И всъщност ние не подозираме, но тези деца знаят много още от най-ранна възраст. Попитахме ги дали знаят кой е Иван Вазов. Един през друг отговаряха: „поет“, „писател“, „добър човек“ и още куп истини за тази личност, чието име носи днес нашето училище.

Преди всяка ваканция учителката им Татяна Янчева им дава „най-трудната задача“, според нейните думи,  а именно да се наиграят. Децата казаха, че чакат с нетърпение ваканциите да свършат и да дойдат пак на училище.

Присъствах в час по развитие на речта. Часът се проведе, като едно от децата застана пред дъската и разказа приказка, а другите най-уважително пазеха тишина и слушаха с интерес. След като приказката свърши, всички ръкопляскаха и започнаха да анализират. Учителката питаше какви са героите, къде другаде в приказките се срещат, какви качества притежават и дали тези качества са на добър или лош герой. Бих казала, че всеки родител на всяко едно дете от тази група би следвало да се гордее с детето си, защото те наистина притежават много качества за годините си.

Децата ми показаха и картички, които са изработили сами, а таблата в стаята са отрупани с множество рисунки и хербарии, дело на сръчните им ръце.

Искам да благодаря за съдействието на Цветослава Кирилова (10а клас), която снима целия процес, и на Виктория Иванова (10а клас), която ни осигури адекватна помощ преди срещата.

Мили малчугани, желаем ви да сте най-усмихнатите и най-палавите първокласници, най-трудолюбивите и най-успешните големи ученици! Късмет по пътя ви напред и нагоре!

Лиана Христова 10а

Back to top button