Музиката в моя свят

Анкетата

 

След като решихме да посветим пристрастията си в този брой на музиката, направихме анкета, в която зададохме следните въпроси:
1. Каква музика слушате?
2. Защо точно този стил, какво ви харесва в него?
3. Любим певец/певица, група?
4. Обичате ли да слушате музика в час?
Всички с голям интерес отговаряха на нашите въпроси, дори някои ни търсеха, за да се включат в анкетата. След като обиколихме училището няколко пъти и разпитахме над 100 човека, установихме, че голяма част от учениците предпочитат да слушат така наречената „чалга”. Интересно защо обаче, сред мненията, изпратени на електронната поща, никой от привържениците на тази музика, не се опита подробно да ни обясни защо я слуша?!
Имаше и хора, които бяха много крайни и казваха направо, че „чалгата разваля хората”. Те предпочитат да слушат RnB, hip hop, метал, рап и други подобни стилове. Ние обаче решихме да си направим експеримент с тези, които твърдяха, че мразят попфолка, и ги помолихме да ни запеят една чалга песен. Оказа се, че няма човек, който да не знае поне една. А за любими изпълнители най-често срещаните имена бяха Lady Gaga, Beyonce, Bruno Mars, Black Eyed Peas, Enrique Iglesias, Katy Perry, Pink, Преслава, Анелия, Андрея, Илиан, Цветелина Янева. Голяма част от учениците отговориха, че си позволяват да слушат музика в час, но трудно се получава.
След като изслушахме коментарите на съучениците си, установихме, че музиката ни препраща в друго измерение – там, където можеш да забравиш, макар и за миг своите проблеми, там, където със сигурност се връщаш отново. Музиката е свят, без който не можем.

Предлагаме ви по-интересните мнения от анонимната анкета.

– О, аз като стана, първата работа ми е да включа компютъра и да си пусна някоя попфолк песничка. А най-обичам сутрин рано, пред огледалото, да се разпея.
– Не знам защо предпочитам точно този стил, но пък знам, че всеки път с нетърпение чакам петък вечер, за да се веселя в дискотеката.
– Този, който е измислил чалгата, е велик, защото няма ли чалга, няма и купон.
– Аз съм против чалгата, но когато се събираме с приятели, си пускаме и такава музика.
– Аз съм против чалгата. Според мен тази музика води до затъпяване. Текстовете не са смислени, а да не говорим за клиповете.
– Предпочитам да слушам RnB, hip hop и поп, защото текстовете на повечето песни са добре написани, а някои дори могат да ти повлияят.

– О, слушалките са задължително в джоба ми и ако някой ме изнерви, си пускам музиката и не забелязвам госпожата.
– Без музика не мога, слушам я постоянно.
– Обичам да слушам музика в час, защото ме развеселява, когато съм ядосана и нещастна.
– Не мога да се насладя на музиката, ако я слушам в училище.
– Колкото и да обичам музиката, не си позволявам да слушам музика в час, тъй като искам да разбера уроците.(само един мислеше така!)

Николета Цанкова 9з
Венеция Вълчева 9з

 

Какво е класическата музика за един тийнейджър?

В повечето случаи това е поредното досадно организирано училищно посещение на концерт на филхармонията. Отново Моцарт, Бах, Хендел или който и да е музикален „мъчител”, който вероятно ще отегчи средностатистическия ученик до смърт… И нищо чудно – за нас подобна музика е неразбираема и напълно несравнима с „яките парчета” по МТВ. Но… не съвсем. Докато съвременната музика е преходна, то класическата е вечна. Тя носи красотата и очарованието на отминали епохи, съчетава в красиви звуци култура и традиции. Често тя е отражение на истинския музикален гений на човечеството и е нещо съвсем уникално и неповторимо. Остава въпросът, защо тийновете не намират чар в класическата музика. Може би защото всичко, което се изучава в училище, непременно се възприема като скучно и отегчително, а може би причината се крие в това, че не сме „дозрели”, за да разберем същността й… Класическата музика е много повече от стил музика или музиката на едно забравено време. А знаете ли, че класическата музика е и универсален лек за редица болести, и мощен стимулант на мозъчната активност, според науката?
Кремена Мишел 11б

Back to top button