Музиката е един друг, красив свят

По повод на малките концерти, които се провеждат в училището ни, екипът на нашия вестник се срещна с Евлоги Илиев, директор на Плевенската филхармония. Той с готовност отговори на нашите въпроси. Г-н Илиев свири на виолончело в Плевенската филхармония от ’87 година, когато завършва Музикалната академия в София. За това време е работел също и в други оркестри в Германия, Дубай, свирил е също в камерни формации в различни държави, но през по-голямата част от това време е в плевенския оркестър. От ноември миналата година той е директор на филхармонията.

– Как приемат децата тези малки концерти?
– Все още не съм имал възможността да посетя такъв час, но разглеждах снимките и виждам, че децата са много ентусиазирани от ставащото в класната стая. Те са опитвали да свирят и часовете са минали много интересно.
– Смятате ли, че този проект ще има влияние върху учениците и те ще започната да слушат повече класическа музика?
– Убеден съм! За хубавата среда е много важна класическата музика, а по радиото, телевизията, заведенията класическа музика не се пуска. Време е да покажем, че това е качествената музика и при всички случаи тя ще промени мирогледа на децата. Може би не на всички, а на една трета от тях, но този е пътят и това постепенно ще стане.
– Какво мислите за музиката, която слушат учениците днес? Мислите ли, че чалга културата влияе на съвременното поколение?
– Не харесвам чалгата и по-специално не харесвам песните с вулгарни текстове. Аз  смятам, че дори и младите хора не ги харесват. Отрицателно е мнението ми за тази музика. Харесвам фънк, поп, джаз и класическа музика.
Да, влияе на модата и на държанието, на манталитета въобще, но мисля, че това е до време и ще отшуми. Има и чалга, която е близка до фолклора, с фолклорни мотиви, която не ме дразни, но циничната не я харесвам.
– Какъв е вашият критерий за качествена музика?
– Когато има хубава мелодия, красив текст и е естетически добре поднесена на публиката от изпълнителя – за мен това е хубавата музика.
– Чия е вината, че днешните младежи не се интересуват от класическа музика?
– Не бих казал вина, а пропуск в държавната политика и то не отсега, а от доста години.  Освен това класическата музика не носи много финансови приходи, но пък променя мисленето и мирогледа на хората. Вината може би е на държавата, може би на  родителите, разпределям я навсякъде не  мога да обвиня младите хора.
– Какво е влиянието на класическата музика върху нас?
– Когато бях в Япония преди няколко години и в хотелската стая натиснах първото копче на радиото, звучеше класическа музика. Тоест Япония, за която европейската класическа музика е чужда,  я беше въвела още преди 50 или 100 години и сега имат страхотни оркестри и музиканти. Знаят, че слушайки класическа музика или практикувайки на различните инструменти, хората започват по друг начин да гледат на света, по друг начин да работят, да общуват с околните, т.е. на много по-високо ниво. Това е целта на класическата музика – да възвишава хората, да повишава тяхната култура, интелект и възпитание и те това са го направили, затова Япония е на такова високо ниво и в икономическо, и в интелектуално развитие.
– Днес ние, учениците,  постоянно слушаме музика. Мислите ли, че това по някакъв начин оформя нашия характер (стилът  музика, който слушаме)?
– Да! Дори да не слушате толкова много музика, тя пак има влияние.
– Каква според вас е ролята на музиката в живота, в ежедневието на хората?
– Музиката релаксира, откъсва от житейските проблеми, успокоява, Тя е един друг, красив свят.
– Какви хора като характер и като възрастова група посещават концертите?
– Зависи от концерта. Преди няколко дни на една комична опера бяха дошли и малки деца, и тийнейджъри, и възрастни хора. Операта се казваше “Любовен еликсир”, а любовта няма възрастови ограничения. Всеки човек се интересува от любовта и иска да се докосне до нея, макар и индиректно, чрез операта. За класическите концерти бихме искали да има повече младежка аудитория, но аз съм сигурен, че след няколко години ще постигнем и това. То е дълъг процес и не може изведнъж да се случи .
– За времето, в което вие сте в оркестъра, интересът  към класическата музика повишава ли се, или спада?
– За тези 20 години имаше спад, но сега ние се опитваме да постигнем възход. Затова правим този проект с вашето училище, затова правим  и други образователни концерти  и извън Плевен.

Весела Маринишева 9л

Какво правите сега? Слушате музика естествено, какво друго. А каква – пуснете си нещо класическо, поне за малко! Замълчете, останете сами със себе си, а ако навън все още дъждът барабани…  Хареса ви, нали?! Защото музиката е един друг, красив свят – да се потопим!

Back to top button