Кратки уроци за начинаещи

Как да съживими или състарим предметите около нас с техниките на декупажа

За първи път чух думата „декупаж” преди няколко години и ми стана наистина интересно. Не е нужно да можеш да рисуваш, а и не ти трябват кой знае колко специални материали. Те могат лесно да се открият в магазини за декорация. Първия предмет, върху който аз приложих това изкуство, беше една кана преди една или две години. В свободното си време продължавам да се интересувам от това изкуство, тъй като е едно от нещата, които наистина обичам. И ако още продължавате да повтаряте на приятелите си, че няма с какво да запълните свободното си време, може би декупажът е точно за вас. Кой знае, може вашето ръчно направено произведение да се озове в ръцете на любимия до вас човек – за Свети Валентин, рожден ден или пък съвсем без повод!

Декупажът древно е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотивът се залепя с помощта на различни техники върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.) Прилага се основно върху предмет – малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането. В наши дни тази старинна техника отново е модерна и се използва често в дизайна на чанти, шапки, подноси, украшения за елха, слънчеви часовници, съдове, опаковки и др. Повечето хора предпочитат да приложат тази техника сами, тъй като тя не е особено трудна, а и произведението, което ще се получи накрая, е ръчно изработено и носи някаква наслада. Не са нужни специални умения или предварителна подготовка. Трябват ви една обикновена четка за темперни бои, декупажно лепило, което също е и лак, декупажна хартия и предметът, който искаме да превърнем в по-красива и атрактивна част от дома ни. Материалът, от който е направен предметът, няма никакво значение – може да  е стъклена ваза, дървена кутийка или нещо пластмасово. Хубавото тук е, че дори не е нужно да използвате декупажна хартия, а може да я замените с обикновена салфетка. Естествено декупажната хартия си има своите предимства – тя е по устойчива и по-плътна (бих казала, достатъчно плътна, тъй като преди да започнете, тя се мокри с вода) и накрая изглежда по-добре върху съответния предмет. Но ако не държите всичко да е толкова прецизно и същевременно пак да изглежда ефектно, може спокойно да използвате салфетка. Това, което трябва да направите, е наистина просто:

• От декупажната хартия или салфетката изрязвате орнамента, който искате да поставите върху съответния предмет. Ако сте избрали да работите с декупажна хартия, хартията трябва да се намокри преди да започнете работа с нея. Просто взимате една купа и я пълните с вода, след това поставяте вътре изрязаните орнаменти, докато се намокрят достатъчно добре. А ако сте решили да работите със салфетка, пропуснете тази стъпка.

• След като хартията се намокри достатъчно добре, трябва да извадите орнаментите от водата и да ги поставите на мястото, където искате да бъдат разположени върху съответния предмет. Преди това обаче трябва да сте намазали съответния предмет с декупажно лепило, за да може да се залепи хартията. Когато декупажната хартия е вече върху предмета, задължително трябва да го минете пак с декупажното лепило. В този случай то се явява лак за защита.

• Последната стъпка също е от голямо значение – предметът трябва да съхне поне една нощ.

 

Словена Георгиева 8б

Back to top button