Предизвикано в час по история

България е малка страна в Южна Европа. Аз не знам какво е тя за другите, но за мен е най-прекрасната. Каквото и да се случва днес у нас, аз винаги ще се гордея, че съм българка. Ще защитавам честта на моята родина с имената на хан Аспарух, Симеон Велики, Иван Александър, Васил Левски, Христо Ботев… Никога няма да забравя, че сме едни от най-древните, че сме били на три морета…

 

Небето над всички е синьо, но над родината ми е най-синьо. Слънцето огрява всички, но при нас е най-топло и лъчезарно. При нас розата ухае най-омайно, а Балканите са тъй прохладни и красиви. Светът е голям, но никъде другаде не е у дома.

 

Цветослава 11а

Гордея се с нашето минало, от настоящето съм разочарована, а за бъдещето съм обнадеждена.
Днес е актуално да се печели популярност с лъжи, фалш и лицемерие. Днес приятел те предава, майка изоставя детето си, старец ограбват на улицата… За кого и за какво са дали живота си Ботев и Левски?! Днес ни трябва някой, който да ни обедини, да ни поведе, някой достоен и честен като онези в миналото, превърнали България в могъща и силна. Някой, който да не търси спасение в чужбина, а да мисли за рода и родината си. България преди и България сега – единство и разединение, ценности и бездуховност, величие и падение. Но съвременна България притежва нещо, което никой не може да й отнеме – история и българи, които ще се борят за нашето място в света. Такова, каквото ни приляга.

Кристина Младенова 11а

 

Back to top button