Коледният дух

Анкетирахме 50 деца от нашето училище, за да разберем дали вече са изпратили своето писмо до Дядо Коледа и какви подаръци очакват.

Отново се задава Коледа. Този най-весел християнски празник, на който се сбъдват чудеса. Всеки получава жадувания подарък от Дядо Коледа. Но какви точно са тенденциите за подаръци между учениците и дали белобрадият старец все още е в мислите на най-малките?

 

Повече от половината деца от първи до четвърти клас и в предучилищна възраст отговориха, че не изпращат писма на Дядо Коледа. Не само че писането “излиза от мода”, но и под влиянието на съвременните технологии повечето ученици се надяват да получат таблет, лаптоп или телефон. Но какво е Коледа без добрия старец? Такава радост е да очакваш да намериш под елхата мечтаната играчка! Каква тръпка е да се надяваш да се срещнеш с Дядо Коледа! А сега цялото това вълнение не присъства в сърцата дори на по-малките. Макар да са измислица, Коледните приказки са много съществена част от детството. За нещастие все повече деца променят същността на празника – да бъдеш със семейството си и да споделиш общото щастие. Вместо това, те гледат от материалната част на нещата. Само можем да се надяваме, че с помощта на възрастните и под влиянието на книгите Дядо Коледа ще продължи да носи подаръци на малчуганите.
Много са материалистите и между учениците от пети до седми клас. Телефони, компютри и таблети отново са измежду желанията на по-големите. Все пак се срещат и традиционалисти, които искат… братче или сестриче.
Но има и приятни изненади. Оказа се, че по-голяма част от учениците мечтаят да получат неочаквани от повечето хора подаръци. Някои искат книги, от любов към четенето. Други – да пътуват, за да опознаят света. Това само доказва съзнаването, че учението е важно за развитието на човек и от него зависи започването на самостоятелен живот. Фактът, че повече от половината запитани искат да натрупат знания, веднага оборва стереотипа, че новото поколение не се интересува от световни познания и че ученолюбивите хора са рядкост.
“И материалното, и духовното са важни” е един отговорите. Няма по-добър начин да опишем духа на Коледа. На този празник даваме на обичния си човек мечтания предмет и споделяме радостта си с него. Дори и повечето хора да твърдят, че не вярват в Дядо Коледа, той е в сърцата на всеки от нас. Той е онзи благодетел, който ни кара да подаряваме усмивки всеки ден. И сме сигурни, че всеки поне веднъж тайно се е надявал да се срещне с него и да му бъде помощник.
Дядо Коледа живее във всички ни. Затова ние самите носим Коледния дух в сърцата си.

 

Екатерина Ватева 7а
Мерилин Писина 7а

Back to top button