Кажи ми каква музика слушаш, за да ти кажа какъв си

Пет музикални сценария за свободното време в многобой

След „One Direction” в 13 брой – сега микс от музикални предпочитания, превърнал се неусетно в истински многобой. Фенове споделят преживявания с любимата си музика и се надяваме всеки читател да намери своята песен, своя изпълнител. Да открие музиката, която го кара да се усмихва, да бъде щастлив и зареден. „Обичайте и изучавайте великото изкуство на музиката. То ще открие пред вас цял свят на възвишени чувства, страсти, мисли. То ще ви обогати духовно. Благодарение на музиката ще откриете в себе си нови, непознати преди за вас сили. Ще видите живота в нови цветове и тонове.“ – Шостакович

 

 

Еминем

 

Фен съм му, защото той ме вдъхновява да не се срамувам от това, което съм, да казвам това, което мисля, да не се отказвам от мечтите си и най-вече да бъда вярна на себе си и на всичко, което правя

Маршъл Брус Матърс ІІІ, известен с псевдонима си Еминем, е американски рапър, музикален продуцент, автор на песни и актьор. Роден е през 1972 год в Сейнт Джоузеф, Мисури.

Слушам неговата музика от няколко години. Стилът му ми харесва, защото текстовете на парчетата му карат слушателите да разсъждават върху неща от живота, а друго типично е, че използва ситуации от собствения си живот, а не като наскоро нашумелите „рапъри еднодневки”, които повтарят един и същ безсмислен куплет през цялата песен. Зная и това, че той не се влияе от материалното като повечето си колеги, а даже дарява 500 милиона годишно за благотворителност. Винаги клиповете му са много атрактивни в сравнение с тези на останалите рапъри и поради тази причина той е обект на внимание. Възхищавам се на нестандартния му начин на рапиране, съчетан със смислено свързан към песента клип. Една от причините за кратко време да набере толкова популярност е и цветът на кожата му. По-нататък той става познат като „голямата бяла надежда”. Той от малък е почитател на рап музиката и започва с изпълнението й едва 14-годишен. Макар че не завършва средното си образование и започва работа, за няколко години той се съсредоточава единствено върху музиката си.

За да докажа на тези, които все още мислят, че той не е заслужил определението, което му дава списание „Ролинг Стоун” – „крал на хип-хоп музиката”, ще изброя едни от най-важните му награди, спечелени през годините. Той става първият музикант, спечелил „Грами” за най-добър рап албум – три поредни дългосвирещи плочи. Следващият му албум се превръща в най-бързо продаваният в историята. Получава „Оскар” за най-добра оригинална песен (Lose Yourself) от филма „Осмата миля”, в който играе главна роля. „Lose Yourself”, освен че е любимата ми песен, е и сингълът с най-продължително ефирно време. Албумът му “Recovery” е на първо място в класацията Billboard Top 200. Страницата му във Facebook е в TOP 5 най-харесвани страници в цялата социална мрежа.

И внимание – през 2011 г. Еминем официално се превърна в най-продавания изпълнител на планетата, след като задмина „The Beatles“ по продажби!

Фен съм му, защото той ме вдъхновява да не се срамувам от това, което съм, да казвам това, което мисля, да не се отказвам от мечтите си и най-вече да бъда вярна на себе си и на това, което правя.

 

Мария Челебиева 7б

 

„The Beatles” – рок групата, разтърсила света

 

Наскоро сте скъсали с гаджето си, ревнувате, обичате да сте директни, тъжно ви е или пък искате да признаете тайните си чувства – направете го с парче на „Бийтълс”

Чували ли сте за „Бийтълс?” Четири момчета от Ливърпул, които за 10 години се превръщат в най-успешната и известна група в историята на човечеството.
През 1966г. Джон Ленън обявява, че са по-известни от Исус и наистина било така – хората, които си купували техни албуми, били в пъти повече от тези, които ходели на църква в неделя.
Сигурно се питате какво толкова са намирали хората в тяхната музика.
Истината, е че в техните албуми има песни за всекиго. Харесвате бавни, нежни и любовни песни? Ами пуснете си Michelle или Something. Фенове сте на бързите и ритмични парчета? Чуйте Back In The USSR и I Saw Her Standing There. Падате си по метъл? Ооо, надуйте Helter Skelter – смятана от някои за първата метъл песен (Да, прочетохте правилно – „Бийтълс” са дали началото на метъла!).
Наскоро се появиха нови бойбанди като One Direction, които имат доста почитатели от женски пол, но те просто бледнеят пред хилядите крещящи момичета, присъствали на всеки концерт на „Бийтълс” по времето на т.нар. Beatlemania.
Горките мъже, отишли на тези концерти, били разочаровани, тъй като писъците на многобройните почитателки често били по-силни от изпълняваните песни.
„Бийтълс” просъществуват само 10 години заради радикално различния им начин на мислене. Въпреки това тяхната музика оцелява и продължава да бъде слушана от милиони, може би милиарди и днес, голяма част от тях – тийнейджъри. И защо не? Повечето от песните им засягат една от най-важните теми за днешната младеж – любовта.
Наскоро сте скъсали с гаджето си и търсите някоя тъжна песен – пуснете Yesterday – песента с най-много кавър версии в историята – 2200.
Ревнувате от това, че любимата ви си говори постоянно с други момчета? Подскажете й чрез парчето You Can’t Do That.
Искате да признаете чувствата си на тайната ви любов – пробвайте Michelle.
Смятате, че парите не са всичко в една връзка, то тогава Can’t Buy Me Love е точно за вас!
Имате голямо самочувствие и обичате да сте директни? Изпейте на момичето, което харесвате, Why Don’t We Do It In the Road (При лошо стечение на обстоятелствата, не отговарям за счупен нос и/или насинено око).
„Бийтълс” са и ще продължат да бъдат най-добрата, най-известната и най-успешната група в историята на човечеството. Милиардите им фенове ще продължават да се увеличават и аз силно се надявам, че много от вас ще се присъединят към тях!

 

Боян Кънчев 7б

 

“Little Mix” – момичетата № 1!

Уникални и неповторими! Истински, неподправени и с огромен талант

Предполагам, че всеки луд фен на “One Direction” (като мен) познава и сладураните от Little Mix. Джеси Нелсън, Джейд Търлоу, Лий-Ан Пинок и Пери Едуардс спечелиха осмия сезон на X-Factor като първата група, победила в шоуто някога. Първоначално момичетата са се явили на кастингите със солови изпълнения. Но впоследствие Джеси и Пери са събрани от съдиите във Faux Pas с още двама члена, а Джейд и Лий-Ан – в тричленната група Orion. Но и така не успяват да стигнат до къщите на съдиите. Журито решава да сформира група от четиримата най-добри изпълнители от Faux Pas и Orion.
И така през октомври 2011 година Джейд, Джеси, Пери и Лий-Ан станаха Little Mix. Момичетата заслужиха обичта на публиката с невероятните си гласове, забавния си характер и непринудеността си.
Лично аз ги харесвам заради това, че са истински, неподправени и имат огромен талант. Песните им имат смисъл, а не са като някои, които имат само ритъм и никакъв смислен текст.
Интервюирах 15 ученици и отговорите им бяха наистина разнообразни. Някои казваха, че въобще не са чували тази група, но ще проверят в интернет за тях. Други пък, щом чуха името „Little Mix”, започнаха буквално да скачат и да се радват. Една от почитателките на групата – Сияна, ми отговори така: “Харесвам „Little Mix”, защото са страхотна момичешка група и имат уникални песни. В произведенията им има много смисъл. Те пресъздават текста и музиката по особен начин, който много харесвам, но не мога да опиша.
Според мен те влагат много чувства в песните си и това ги прави уникални. Едно от любимите ми произведения е Change your life. Тази песен много харесвам не само заради звученето й, но и заради текста. Защото ако наистина искаме да постигнем целите си, ние трябва да променим нещо в живота си. Затова харесвам „Little Mix”. Защото намирам изключителен смисъл в техните проекти – песни, които са неповторими и надявам се, харесвани от всички.
Слушайте „Little Mix” и се наслаждавайте! ”
Благодаря на Сиси за прекрасния отговор, който ми даде. Всичко, което тя каза за момичетата, беше напълно вярно.
Те, „Little Mix” и песните им, са неповторими!

 

Преслава Кръстева 7б клас

 

 

Класическата музика

 

Едно незабравимо, вълнуващо и вечно изживяване

Класическата музика – един забравен жанр, отхвърлен от учениците поради мисълта, че не може да побере мислите и чувствата на новото поколение. Но нима рапът, рокът, метълът или поп музиката могат – със своите безразборни мелодии и много често безсмислен текст? Не. Според мен те налагат нашето държание, тези “модерни” жанрове определят нашето мислене и поглед върху живота. А не би трябвало да е така – музиката е средство за предаване на чувства и мисли, а не за налагането им.
Класическата музика може да направи това. Тя може със своите менящи се мелодии да завладее ума, със своята непредвидимост да създаде пред нашите очи незабравими картини и разбира се – да ни накара да усетим чувствата на композитора, да се потопим в неговите мисли. Едно незабравимо, вълнуващо и вечно изживяване е класическата музика!
Сега ще помоля читателя да се замисли за модерните изпълнители в наше време – One Direction, Justin Bieber, PSY и още много. Колко мислите, че ще се задържат? Не за дълго. Мислите ли, че те ще останат в паметта на хората?! За разлика от тях класиците са вечни, техните произведения са докоснали сърцата на толкова много поколения и са се запазили до наше време. Те са допринесли за развитието на човечеството, на културата и на изкуството. Класическата музика е основа на много от съвременните жанрове, пред които вие се прекланяте. Защо? Защо някой би предпочел Harlem Shake пред Moonlight Sonata? Защо някой би боготворил Eminem пред Моцарт?! Класиците са истинските гении, които са оцелели в паметта на хората и със своята изключителност са докоснали сърцата им. Защо някои се отричат от класическата музика? Защо вместо това отдавате ума си на безсмислени жанрове, които бавно завладяват душата, разяждайки я отвътре?
За мен все още остава загадка отношението на учениците към класическата музика – техните присмехи и обиди и учудването им, когато споделя, че аз слушам този жанр музика и й се възхищавам. Не очаквам много хора да ме подкрепят в опита ми да върна респекта към класиците, но ви моля да се замислите върху същността на музиката, върху нейното влияние в живота ни.

 

Екатерина Ватева 7а

muzika2muzika3

Back to top button