Какво ядем?

Дали нашата трапеза е страница от учебник по химия?

 

Група ученици от 11з клас се заеха да разгадаят за всички нас какво се крие зад индустрията „храна” и Е-номерата

В съвременния свят храненето все повече заприличва на индустрия. Прочитайки етикета на някой хранителен продукт, сякаш пред очите ни се разкрива страница от учебник по химия. Оказва се, че пием бръмбари със сока си, хладилникът се чупи, но киселото мляко не вкисва, и трапезата ни задължително включва сярна киселина, негасена вар и талк. Не всеки обаче е наясно какво представляват те, а още по-малко десетгодишното хлапе, което, купувайки си газирана напитка от магазина, едва ли предполага, че поглъща смъртоносни вещества по този начин. Ето защо ние се заехме с „разгадаването” на „Е” системата в няколко последователни броя.

 

Съществуват различни класификации на Е-тата според тяхното предназначение. В повечето случаи се делят на оцветители, консерванти, антиоксиданти, минерални соли, регулатори на киселинността, гуми, емулгатори, стабилизатори и овкусители.

 

Александра Стоянова 11з

 

Е-класификацията важи само за Европейския съюз. Буквата Е, която предхожда номера, идва от Европа.

 

Оцветители

 

Оцветителите са Е-тата от 100 до 181. Тяхното предназначение е да подобряват външния вид на продуктите, да ги накарат да изглеждат по-добре и да ни залъжат, че това е нещо наистина вкусно (ако е хранителен продукт). Но въпреки атрактивния вид, който придават, може да са вредни… Ето ви кратък пътеводител какво се крие зад ярките и наситени цветове, наредени по щандовете в магазина до вас, и какво могат да ви „предадат”.

 

За хората, които страдат от астма или са алергични към аспирин, се препоръчва да проверяват съдържанието на опаковката за следните Е-та:

Е 102 (тартразин) – жълт; може да го откриете във вашите любими снаксове, напитки, сладко, косервирана риба, сухи супи. Употребявайки го, може да получите и тумор на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност, уртикария. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 107– жълт; използва се в безалкохолни напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 122 (азорубин) – червен; използва се в сладкарството, марципаните. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123 (амарант) – червен; използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи; предизвиква екземи и хиперактивност. Забранен в САЩ и Норвегия.
E 124 (понсо) – при животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.

За любителите на шоколада
Е 155 (кафяв) – повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

 

Уртикарията е кожно заболяване. Ако не искате да се сдобиете с петна по тялото и дори лицето, намалете консумациата на продукти, съдържащи следните Е-та:

Е 102; Е 110(сънсет) – жълт; използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти. Забранен в Норвегия.
160 b*(норбиксин) – червен; използва се в млечните продукти, снаксове, текстил.

 

Подложените на експерименти бели мишлета получават тумори при следните Е-та:

Е102; Е124; Е129 (алура ред) – има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80-те с цел да замести Amaranth. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

 

За любителите на алкохола също имаме лоша новина
Е-тата са дори и в спиртните напитки (Е150, 181). Затова, ако не можете да се откажете от тях, наблягайте на домашната ракийка и винце на баба и дядо :).

Но нека да не бъдем толкова черногледи. Има и Е-та, които са безвредни. Такива са 100, 101, 140, 141, 160(d),(f),(g), 162, 163, 171.

 

Румяна Богданова 11з

 

В следващия брой очаквайте информация за консервантите.

Back to top button