Какво ядем? – тема с продължение

 

Дали нашата трапеза е страница от учебник по химия?

Група ученици от 11з клас се заеха да разгадаят за всички нас какво се крие зад индустрията „храна” и Е-номерата

 

Консерванти
Е200- Е299

Консервантите представляват натурални или изкуствени химикали, които се добавят към храните, лекарствата и други продукти, които използваме в ежедневието си.  Използват се с цел удължаване на срока на годност на продуктите, предотвратяване на развалянето им, подобряване на цвета, състава, качеството и вкусовите им показатели. Въпреки „благородното” си действие консервантите в храните, особено синтетичните, вредят сериозно на здравословното състояние на човека.  Различните консерванти имат различни странични ефекти.

 

 

 

Сорбиновата киселина (Е200) и нейните соли (Е201 – Е203) притежават подчертано антимикробно действие. Те не са токсични или канцерогенни. Повишават имунитета на организма и подпомагат детоксикацията му. Обезпокоителен е фактът обаче, че унищожават важния витамин В12. Най-често се използват в производството на туршии, плодови сокове и нектари, безалкохолни напитки, вино, сладкарски и хлебни изделия, колбаси и кондензирано мляко.

 

 

 

 

Натриевият бензоат (Е211) е често използван консервант. Той стабилизира цвета и пречи на развитието на микроорганизми в много хранителни продукти – безалкохолни напитки, сладкарски изделия, консерви, маргарин, майонеза, кетчуп, рибни и месни продукти. При взаимодействието му с витамин С (аскорбиновата киселина) се получава бензен, който е силно канцерогенен. В някои случаи се стига до болести като цироза на черния дроб и паркинсон.

Бензоената киселина (Е210), калиевият бензоат (Е212) и калциевият бензоат (Е213) могат да предизвикат нервни разстройства и възбуда или  дори хиперактивност. Натриевият бензоат (Е211)  причинява уртикария (копривна треска) и усложнява астматичните пристъпи.

Серният диоксид (Е220) се използва за предотвратяване на покафеняването  на плодовете и зеленчуците при тяхната преработка и съхранение. Използва се още за консервиране на плодови сокове, предназначени за по-нататъшна преработка. Има широко приложение във винопроизводството. Разрушава витамин Б в организма. Води до астматични пристъпи и забавяне на метаболизма. Съдържа се в бирата, сушените плодове, тонизиращите напитки, картофените изделия и др.

Калиевия нитрит (Е249)  предизвиква замайване и главоболие. Често води до задушаване. Забранен е в бебешките пюрета и детските храни. Амониевият ацетат или дехидроацетната киселина (Е264) дразни стомашната лигавица и причинява гадене и повръщане.  Натриевият пропионад (Е281) предизвиква мигрена.

Забранени консерванти (в някои страни)

Р-хидроксибезоат на етиловия и пропиловия етер на натрия  (Е214, Е217); калциевият сулфид и калциевия хидросулфид (Е226, Е227); бифенил, ортофенилфенол и тиабендазол (Е230, Е231, Е233) и други. Избягвайте храни, които ги съдържат. Тези консерванти са силно токсични, но все още не всички от тях са забранени и в България.

Много е трудно за нас е  да запомним  какво стои зад всички тези Е-та. Не е нужно да пазаруваме със списък, съдържащ вредните консерванти. Достатъчно е да проверяваме съдържанието на храните, които консумираме, и когато забележим, че Е-тата са повече от всичко, което ни е познато като хранителни вещества, да помислим какво всъщност купуваме и с какво всъщност се храним. Добре е да избягваме консервираните храни (въпреки че консерванти нямат само „живото” месо и екологично чистите плодове), защото прекалената им употреба действително вреди на нашето здраве. И когато пред мен стои въпросът, дали да изям една ябълка или да си купя пакетче солети, виждам съдържанието на пакета солети и прочитам, че има  няколко Е-та…  Аз направих своя избор!

Ти направи своя!

Back to top button