Какво ядем? тема с продължение


Дали нашата трапеза е страница от учебник по химия?

Група ученици от 11з клас се заеха да разгадаят за всички нас какво се крие зад индустрията „храна” и Е-номерата

 

Антиоксиданти

 

Не всичко е вредно. Все още съществуват и полезни вещества в храните. Пример за това са антиоксидантите. Широко разпространеното мнение за антиоксидантите е, че удължават живота, изглаждат бръчките и едва ли не лекуват. Това се дължи на факта, че те наистина са популярна съставка в кремовете за лице и в много хранителни добавки. Те са навсякъде около нас, но малка част от тях се знаят като такива. Като цяло това са биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма като токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. Като антиоксиданти можем да определим различни видове органични и неорганични съединения като: аскорбинова киселина (витамин С), витамин Е, флавоноидни в-ва, фелурова киселина и други.

 

Шест мита за антиоксидантите:

ПЪРВИ МИТ
Антиоксидантите в храната не са достатъчно

Ако се храните нездравословно, предимно с полуготови храни, съдържащи консерванти, антиоксидантите в диетата ви наистина са недостатъчно. Но ако в менюто ви присъстват пресни плодове и зеленчуци, ядки, чаша червено вино, няма за какво да се притеснявате. В растенията има много антиоксиданти – най-много са те в боровинките, гроздето (и неговите семена), гинко билобата, листата на чаеното дърво.

 

ВТОРИ МИТ
Хранителните добавки са единственият начин да си набавим необходимите антиоксиданти

Човешкият организъм има собствена система за борба с излишното количество свободни радикали. За съжаление тя отслабва под въздействието на замърсената околна среда, пушенето, пряката слънчева светлина и други негативни фактори. Плодовете, зеленчуците и червеното вино са най-известните източници на антиоксиданти, но всъщност те значително отстъпват по своята „антиоксидантна сила“ на обикновения чай, в който се съдържат много флавоноиди (вид антиоксиданти) – средно в 1 чаша (235 мл) чай има 150-300 мг флавоноиди.

 

ТРЕТИ МИТ
Дори само един антиоксидант е достатъчен

Антиоксидантите имат максимален ефект, когато действат по двойки или на групи. След като отдаде своя електрон на свободния радикал, самият антиоксидант се окислява. Той вече не е активен и за да се върне в „работното” си състояние, трябва да се възстановява. Глутатионът възстановява витамин С, а витамин С възстановява витамин Е, т.е. налице е своеобразна верижна реакция.
Ако например в крема за лице се съдържа само един антиоксидант, всъщност той няма да окаже никакво полезно въздействие върху кожата, а ще може да се справи само със защитата на самия крем от окисляване.

 

ЧЕТВЪРТИ МИТ
Колкото повече антиоксиданти има в козметиката, толкова по-добре

В дневния крем, който не прониква по-дълбоко от роговия слой на кожата, антиоксидантите няма да попречат, а ще я предпазят от агресивното въздействие на околната среда. В подхранващите препарати антиоксидантите ще помогнат само в случаите, когато естествената защита е нарушена, например след загар или при възпалена кожа.

 

ПЕТИ МИТ
Антиоксидантите подмладяват

Подмладяващото действие на антиоксидантите не е научно доказано, но затова пък е известно, че те премахват възпаленията, създават бариера пред ултравиолетовите лъчи и способстват за зарастването на раните. Слънцезащитните средства, кремът за след бръснене и кремът, който се нанася върху кожата след химически пилинг, са идеално приложение на антиоксидантите.

 

ШЕСТИ МИТ
Няма разлика между синтезираните и натуралните антиоксиданти

Съчетанието от натурални антиоксиданти защитава от свободните радикали по-добре, отколкото най-идеалният синтетичен състав. Производителите на козметика все още не са в състояние да определят оптималните концентрации на различните антиоксиданти „в една доза“ и да ги накарат да работят не поотделно, а съвместно. Въпреки че науката в това отношение се развива бързо, и до днес най-добрите антиоксиданти остават екстрактите и натуралните масла.
Четете, за да знаете! Внимавайте, преди да изберете!

 

Николета Генова 11з
Венеция Вълчева 11з

Back to top button