Какво е да си скаут?

Уверяваме ви – нещо ангажиращо, вълнуващо, окриляващо

Основател на движението е лорд Бендън Пауъл. Той събира през 1907 год. в Англия първия скаутски отряд от 15-20 момчета от градските улици и ги завежда на скаутски лагер на остров Баунси.

Основавайки се на своя голям житейски опит и благодарение на подкрепата на много хора, желаещи да помогнат на децата да намерят своя път, той започнал да разпространява своето послание, че всичко е по силите на тези, които са подготвени да поемат своята част, така че да играят конструктивна роля в обществото. Световната организация на скаутското движение (WOSM) днес е сред най-уважаваните и активни организации в света. Тя обединява около 30 милиона млади хора от над 150 страни.
България е една от страните основателки на движението. Организацията на българските скаути е пълноправен член на WOSM . Плевенските скаути са едни от най-активните и взимат участие във всички национални и международни обучения, лагери, екологични и социални дейности и мероприятия.
Движението се основава на няколко прости правила, доброволно приемани като код на поведение.

Да си скаут е отговорност

Давайки своето обещание, скаутите поемат отговорността да създават по-добър свят. Обещанието се основава на скаутския закон – кратък текст от 10 точки, който подпомага житейския избор на всяко дете.

Да си скаут е приключение

Новаторството е традиция в скаутството. Чрез привлекателни дейности скаутският живот осигурява интересни, полезни и вълнуващи преживявания, които помагат на младите хора да развиват своя спортен, умствен и артистичен потенциал и способността си за разбирателство.

Да си скаут е предизвикателство

В скаутството на младите хора постоянно им се дават възможности да изследват своите способности за вземане на решения. Чрез осигуряването на възможности за обучение, където всеки може да поеме инициатива, скаутството създава възможности за придобиване и развиване на лидерски качества.

Скаутството в нашия град и в нашето училище

Момчил Минков от 7г клас от четири години е скаут в плевенската група „Лъвче”. Харесва му всичко, което правят, най-вече оцеляването. А това, че споделя с приятелите си всичко, го прави щастлив. Не го плашат трудностите, справя се, без да му мисли много-много. Скаутството го е научило на много неща, а конкретно му помогнало да преодолее страха си от височини. Това станало по време на първото му спускане с въже, когато адреналинът му здраво се покачил. Но нямал избор. Досега е бил на много лагери – два в Байкал, около 6 тренировъчни, едно джамборе, 3 национални и един зимен. Има много спомени, разбира се, но когато го попитахме за незабравим, веднага показа белега на ръката си. Трябвало да отмъкне испанското знаме, без да го забележат, и в бързината здраво се порязал с ножа, но изпълнил задачата и не го заловили. Той има да сподели още много неща и е готов да отговаря на въпросите ви. Знаете къде да го намерите, ако идеите на скаутите са ви харесали и решите да станете едни от тях.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в мечтите си!
Моника Маринова 8л

Back to top button