Как се съчетават самбо и йога

Как прекарвате свободното си време? Пред компютъра? Пред телевизора? Може би някои от вас обичат да четат книги или да се разхождат с приятели?

На мен още от малка винаги са се опитвали да ми показват, че човек може да запълва времето си с много по-интересни, смислени, забавни и същевременно полезни занимания. И аз, както много мои приятели, съм минала през различни школи, докато открия това, което наистина е за мен, кара ме да се чувствам добре и да имам истинско желание да го правя.

Едни от любимите ми дни са, когато имам тренировка по самбо. Самбото е боен спорт и означава САМозащита Без Оръжие. Близко е до джудото и борбата. Принципно е признат за олимпийски спорт, но така и не е включен в Олимпийските игри, затова много самбисти се явяват на състезания по джудо. В самбото има различни хватки и контраатаки, но преди да се стигне до тяхното усвояване, е много важно човек да се научи как да пада (което, между другото, се оказва полезно и зимата ). Падането е особено важно как ще се получи, за да не стигне до излишни наранявания.

Аз лично се чувствам много добре на тренировки. Макар и много изморена вечер(тренировките са по два часа), сутрин се събуждам с усещането, че съм все по-здрава и силна. За съжаление имам възможност да ходя само два пъти в седмицата, а ми се иска да тренирам всеки ден. В групата има деца, тийнейджъри и по-възрастни хора, но всички се разбираме чудесно, защото спортът учи и на толерантност един към друг. Тренирайки самбо, знам, че ако един ден се наложи, ще мога да се защитя сама, което ме прави по-уверена в себе си и по-спокойна да откривам света.

Другата ми голяма слабост е йога. Занимавам се с йога вече втора година. Тя е много по-различна от самбото. Чрез нея човек се свързва с природата и вътрешния си глас, успокоява тялото от вътрешното и външното напрежение. Йога е подходяща за всяка възраст, а за деца и тийнейджъри особено много. Много ми харесва да ходя на йога, защото, докато практикувам, се чувствам по-лека и по-спокойна отвсякога. Инструкторките ми са винаги много мили и внимателни и като цяло в залата цари обстановка на хармония и любов – от музиката, свещите и усмихнатите и спокойни хора. Йога засилва усещането за спокойствие в цялото ми ежедневие.

Аглика Трифонова 4а

Back to top button