Как да живеем, за да се чувстваме добре?

Тайната е в хормона на щастието – как да го стимулираме

Не е необходимо човек да прави много неща, за да се чувства добре. Един от начините е да спортува активно.
Спортуването ускорява метаболизма и дори дълго след като спрем с активните тренировки, няма да имаме проблеми с обмяната на веществата. Спортът подобрява съня и премахва безсънието. Тренировките подобряват настроението, което се дължи на стимулирането на ендорфините в мозъка. Едно от нещата, които помагат на хората да се съхранят и да живеят своя живот пълноценно и продължително, са точно тези ендорфини, познати още като хормони на щастието. Функцията на тези ендорфини е да намаляват усещането за болка. Освен това те нормализират кръвното налягане,честотата на дишане, спомагат за бързото заздравяване на тъканите, даряват с чувство за радост .

 

Спортуването предотвратява и някои заболявания, редуцира риска от сърдечни заболявания, някои видове диабет и дори някои форми на рак. Повече от 10 000 случая на рак могат да бъдат предотвратени всяка година, ако хората правят упражнения редовно, в продължение на 45 минути всеки ден.
Движението е и основен похват за борба с депресията и стреса. За да не позволим депресията да диктува живота ни, трябва да се постараем да поддържаме висок тонус и добро настроение .

 

Анна Иванова 9з
СИП”Здравно образование”

Back to top button