Йо-йо мания

Чували ли сте досега за спорта ,,йо-йо”? Аз, признавам си, не бях. Преди няколко дена попаднах на една статия в интернет и тя много ме заинтригува. Спортът ми хареса ми, защото може да се практикува навсякъде и не са нужни някакви специални условия за него. А движенията на ръцете са почти магьоснически.

Ето защо останах много изненадана, когато разбрах, че в нашето училище има момче на име Валентин Романов, занимаващо се с този спорт. Реших да му задам няколко въпроса, защото ми бе интересно да науча повече, и ето какво ми отговори той.
– Как реши да започнеш да се занимаваш с ,,йо-йо”?
– Веднъж  попаднах на предаване  по телевизията, където едно момче правеше всичко с ,,йо-йо”-то си, реших да  пробвам  и оттогава това е моето хоби.
– Искаш ли да се занимаваш професионално?
– За да се занимаваш  професионално, трябва да имаш спонсори, които да ти купуват  ,,йо-йо-та”, защото едно професионално ,,йо-йо” е доста скъпо. Но да, бих искал един ден да се занимавам с това.
– Имаш ли си идол?
– Точно идол нямам, но има едно момче –  Виктор Гравицки, от което често взимам пример. Той е руснак по произход. В момента е на 17 години. През август 2006-а той започнал да се занимава с трикове, използвайки обикновено ,,йо-йо”. За 5 години станал един от най-добрите йо-йо играчи.
– По колко време на ден отделяш, за да се занимаваш с хобито си?
– Преди прекарвах цялото си свободно време в упражнения, но сега започнахме училище и вече нямам такава възможност.
– Какво можеш да ни разкажеш за ,,йо-йо”-то?
– Ако си мислите, че ,,йо-йо”-то е онова светещо нещо, с което сте си играли, когато сте били малки, се лъжете. ,,Йо-йо” е един от най-бързо развиващите се спорт-хобита в световен мащаб. Практикува се навън и не само извежда децата сред природата, но ги отделя и от техните компютри. Развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция и креативност. Това е хоби и спорт едновременно. Има си и специална дума ,,споби”.
– Какви видове ,,йо-йо” съществуват?
– Има пластмасови и метални. ,,Йо-йо”-тата се състоят от две метални части с лагер и „axel”, свързващ двете части. Също така има и специално направено въженце.
– Какви са стиловете?
– 1А- това е най-разпространеният стил. Играе се с едно йо-йо, което има дълъг „слийп-тайм“ (по-дълго се върти), и с него се правят различни трикове.  2А- тук се играе с две ,,йо-йо” — по едно във всяка ръка. Те се наричат луупъри, защото постоянно се връщат в ръката. 3А пък е като 1А, но с две ,,йо-йо”. При 4А стил ,,йо-йо”-то не е вързано за конеца и може свободно да лети. Този стил е познат и като Offstring. 5А-тук конецът не е вързан за ръката. В единия край е ,,йо-йо”-то, а в другия — тежест, наричана counterweight (противотежест). Стилът се нарича още CW (от counterweight) или Freehand. Има и други по-неизвестни стилове като 0А (като 2А, но с едно ,,йо-йо”) и 9А (смесица между 5А и 4А).
– Имаш ли твои близки или приятели, които също се занимават с ,,йо-йо”?
– От предишния си клас запознах доста хора, но повечето от тях видяха, че е трудно и се изискват много тренировки, и се отказаха.
– Съществуват ли йо-йо състезания ?
– Да, съществуват, даже през август месец се проведе Световно първенство в Орландо, Флорида.
– Опитайте и вие! Ще ви хареса, сигурни сме!

Калина Йолова, 8л с помощта на Цветослава Грънчарска, 8л

Back to top button