Има много начини да покажем, че мислим различно

Както всички знаете, в интервюто с г-н Митев в първия брой на вестника засегнахме въпроса за униформите и в училището се заговори за въвеждането им. Разбира се, това беше добре прието от някои ученици, но други заеха позиции твърдо срещу ученическото облекло. Униформите наистина имат и негативни страни, но трябва ли напълно да ги “отписваме”? Нека се замислим…
Малко или много чрез дрехите си ние изразяваме себе си: това от какво семейство сме, какво е финансовото ни състояние и какъв е стилът ни. Някои се влияят от това, как са облечени другите, за да изберат приятелите си измежду тях. Но до каква степен дрехите определят човек и значи ли това, че ако някои носи по-скъпо облекло от друг, то той го превъзхожда по някакъв начин? Униформите ще поставят равенство между учениците, те ще спрат да се разделят на групи според финансовото си състояние, а ще бъдат определяни по личните им качества.
Тези от нас, които са против униформите, се уповават на довода, че чрез дрехите си ние изразяваме себе си. В СОУ ”Иван Вазов” учат 1610 ученици, всички са различни, с различен характер и различни интереси и от тях самите зависи дали ще бъдат забелязани като различни, или ще си останат безмълвни, макар и с различни дрехи. Тук сме дошли да учим, а не за да показваме какви дрехи имаме. Има много начини да покажем, че мислим различно.
Униформите ще са по-удобни за всички, защото ще прекратят дългото мислене какво да облечем. И вместо да седим един час пред огледалото, ще можем да свършим други, много по-полезни неща. С въвеждането на униформи окончателно ще се сложи край на неприличното облекло, което въпреки правилата, някои продължават да носят.
Униформите са нужни на днешните ученици.
Ученическите униформи, разбира се, няма как да се харесат на всички. Но се надяваме, че чрез конкурса, който във вестника организирахме (за скица на униформа), ще изберем дрехи, които да допадат на повечето от нас.

Весела Маринишева 8л

Back to top button