Фитнесът като философия

СЛЕД УЧИЛИЩЕ

Фитнесът като философия
или за ориза и фитнеса

В този брой ще ви представим едно друга, доста по-популярна алтернатива за свободното врене, а именно фитнесът. За тренировките и за това, как фитнесът се отразява върху начина на живот ни разказа Светослав Маринов от 10л клас. Вероятно много от вас са го виждали в междучасията да яде ориз пред стаята и може би дори знаете, че неговата страст е фитнесът, но нека ви разкажем повече за този начин на живот, иначе казано –  как оризът е свързан с тренировките.

– Разкажи накратко за седмичната ти програма за тренировки и режим на хранене?

 

– Тренировъчната ми програма включва 5 тренировъчни дни и 2 почивни, като почивките ми са в неделя и сряда. В човешкото тяло има 5 основни мускулни групи- гърди, гръб, крака, ръце и рамене. Точно това, че са 5 на брой, определя броя на тренировъчните ми дни – всеки ден тренирам различна мускулна група, като последователността е много важна, защото освен да се тренират, мускулите трябва и да почиват. Режимът ми на хранене напълно изключва храни като чипс, газирани напитки, пържено, шоколад и други такива удоволствия. Хората в училище много се учудват, когато ме видят да нося от магазина ориз, пържоли, макарони, спагети и картофи в пластмасови кутии и да ям в коридора. В началото ме беше малко срам и се смущавах от учудените им погледи, но ми отне малко време, за да свикна, и сега всичко ми се струва нормално. 

– Защо избра да тренираш тялото си имено чрез фитнес? Защо е по-добрата опция от другите тренировки – като спорт, танци и т.н.? Какви са предимствата и недостатъците на фитнеса?

– Това, което ме привлече най-много във фитнеса, е фактът, че изисква много воля и характер. Той не е като другите спортове, където ходиш на тренировки 3-4 пъти седмично и през останалото време не мислиш за спорта. Много хора си мислят, че и във фитнеса е точно така. Аз също мислех така в началото, но с напредването ми разбрах, че напълно съм грешал. Когато започнах, беше просто от интерес, но сега то се превърна в мое хоби и неизменна част от моето ежедневие. Фитнесът не означава само тренировки. Тренировките са едва 30% от всичко. Бодибилдингът включва правилно хранене и почивка; като цяло той те учи да разбираш своето тяло и да владееш процесите в него. Здравословно хранене, задължителен сън, почивка, режими на хранене, тренировъчни програми –  всичко това трябва да разбират хората под ФИТНЕС. Но както всички спортове и този си има своите недостатъци. Най-големият от тях е фактът, че отнема много голяма част от времето. Моето хранене задължително трябва да е най-много през 3 часа, тъй като тялото в никакъв случай не трябва да изпитва глад. Другият недостатък е по-скоро свързан с общественото мнение за фитнеса, защото, когато някой чуе думата „фитнес”, веднага се сеща за великите културисти и суплементите, които те взимат и рекламират. Това формира една изкривена представа на хората за това, какво точно представлява фитнесът. Те го свързват с анаболи, стероиди, прахчета, добавки и т.н., но не разбират, че това е по преценка на трениращия. Аз например съм избрал да не взимам никакви добавки и да си тренирам за здраве, за да съм винаги във форма, но не мога да обвинявам никого за това, че взима добавки, защото това е негов избор и аз не мога да го коментирам. Но пак ще кажа, че проблемът не е толкова в добавките за по-бързо достигане на желаните резултати, колкото в хорското мнение и представа за фитнеса.

– Тренировките изискват време, постоянство и целеустременост. Какво те мотивира да поддържаш този начин на живот?

– Много е странно, но обичам някой да ме ядоса преди фитнес, защото тогава се раздавам на 110% и се подхранвам от скрития гняв. Фитнесът помага за този скрит гняв и неговото елиминиране. Когато съм ядосан, в лошо настроение или просто усещам, че днес не е моят ден, стъпя ли във фитнеса, всичко се променя и с напредването на тренировката все повече и повече ми олеква и прощавам всичко. Аз смятам, че чрез тренировките изразходвам негативната енергия и в тялото остава само положителната, което е добре за мен и за околните. На всички хора бих казал – спортувайте, защото спортът е здраве, а за тийнейджърите бих споделил следната теория – тренирайте, защото никой няма да се влюби в характера ви от пръв поглед.

 

Весела Маринишева 10л

Back to top button