Ездата – едно по-различно хоби

Александра… от 9з смята за най-пълноценно времето, в което общува с конете. И животното, и ездачът трябва да изпитват удоволствие от това, което правят заедно.
– Защо точно езда и откога тренираш този спорт?
– Бях съвсем малка, 3-годишна, когато за пръв път се качих на един голям и черен жребец. Оттогава ми хареса и повече не се разделих с конете. Първо ми купиха едно малко пони. Аз се радвах много. Бях на седмото небе от щастие. Кръстих го Лейди-Милейди. Името ми хрумна от едно анимационно филмче. И аз като всяко малко дете тогава гледах много такива анимации.


– Но с какво точно те привлече ездата?
– Всъщност не съм се замисляла за това. Може би ме привлече безкрайната ми любов към конете. Откакто се помня съм на кон и както казах – не мога да се разделя с тях. Когато яздиш, чувството е неописуемо. Ездата е най-добрият начин да останеш сам със себе си и да помислиш. За мен това е най-пълноценната почивка. Зарежда ме с положителни емоции. Няма нищо по-хубаво от това поне за мен. Прекрасно е!
– Ти ли избираш коня или той избира теб?
– По принцип всеки трябва да се постарае да намери емоционалната връзка с коня. Може и да не ми повярвате, но конете са наполовина хора. Всеки ездач трябва да опознае животното, преди да се качи на него. И конете също като нас имат моменти, в които не са в настроение и искат да ги оставиш на мира. В тези случай не трябва да се сърдим на коня и да го караме да върши нещата насила. И животното, и ездачът трябва да изпитват удоволствие от това, което правят заедно. И двамата трябва да са привързани един към друг.
– Разкажи ни нещо за своя кон!
– Моята кобила се казва Жана. Имам я съвсем отскоро, но се разбираме чудесно и тя вече ми позволява да я яздя. Жана е от породата Арабо-Хафлингер. Конете от тази порода имат добър нрав и лесно се поддават на обучение. Моята принцеса е типичен пример за това!
Ако искате да се поразговорите още за конете и конния спорт, ако смятате нейното хоби за интересно, намерете Александра и научете повече! Ако пък вашето друго следучилищно занимание си струва, опитайте се да спечелите още привърженици, като ни разкажете за него на el_vestnik@abv.bg.
Моника Маринова 9л

Back to top button