Екосъвест

„Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си”
(инд. поговорка)

Днес се събудих и като повечето си връстници включих компютъра и влязох във Facebook. Реших да разгледам стената на учителката си по география. Натъкнах се на информация, която ме изплаши и дори разгневи – „Гълфстрийм изчезва”. Прочетох статията и се оказа, че „благодарение” на алчни управници и жаждата им за власт континентът стои пред реална опасност – нов Ледников период. И това не е единственото препятствие, което човекът поставя пред бъдещите поколения – както нашите родители, така и ние се „грижим” да опропастим живота на хората след нас. Причиняваме на своята майка – Земята, какви ли не ужасни поражения – разрушаваме озоновия слой чрез безразборното използване на горива, които след горене отделят CO2, предизвикваме парников ефект, неуместно използваме полезните изкопаеми, като ускоряваме тяхното безвъзвратно изчезване.
„Защо пък точно аз да вредя на Земята?! Та аз не правя нищо нередно. Другите какви неща вършат…” Всеки от нас се успокоява по този начин, „ охлажда” изгарящата го съвест и бяга от проблемите. Вътрешно много хора осъзнават, че се доказват като абсолютни злодеи, но ако се отдадат на размисъл, ще нарушат съня си и няма да могат на следващия ден да градят от собствеността на децата си, която те са взели назаем.
Родителите твърдят, че обичат своите деца и се стремят да правят най–доброто за тях. Затова всяка сутрин ги карат на училище с кола, за да им осигурят удобство, но не осъзнават, че разрушават техния дом. Осигуряват им компютър и десетки ненужни електрически уреди, които черпят невъзстановима енергия на Земята, за да не чувстват децата липсата им днес, но да жадуват за светлина на електрическата крушка след години.
Всички хора лицемерничат и заключват децата си в един идеален свят, но ги обричат на живот в пустиня. Взимаме „къща” назаем от бъдещето поколение и им я връщаме разрушена до основи. Подхождаме толкова егоистично и не ни боли, че децата ни са ни я дали чиста и благодатна, а ние сме я превърнали в Ад.
„Защо пък точно аз да вредя на Земята?! Та аз не правя нищо нередно… „

Шенай Шуберт 9б

Нашите ЕКОсъвети :

– Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате;
– Спасете растение или животно;
– Засадете дърво или поне едно цвете;
– Пестете и не замърсявайте водата, не унищожавайте почвата и пазете въздуха чист;
– Изхвърляйте боклука само на определените за тази цел места;
– Да забравяме найлоновите торбички, защото те много дълго живеят.

Back to top button