Добро утро!? Оооо, НЕ!?

Какво да правим, за да се събудим бързо и лесно?
Дойде и вторият срок… За някои това е възможност да се наспят до по-късно, но за други, такива като нас – точно обратното. Особено в първите дни на този срок, от личен опит знам, че е много трудно да се събудиш, а още по-трудно е да се наспиш добре. Всички ние сме свикнали да седим до късно през нощта, докато бяхме втора смяна, и имахме достатъчно време за сън. Сънят е важна част от ежедневието ни и липсата му води до непълноценен живот. А това, че не можем да се надигнем от леглата си сутрин, е причина за множеството ни закъснения, които водят до наказания и дори по-лошо… Ето няколко съвета от мен как да се събудим бързо и лесно!

1. Няма вариант да бъдеш полубуден, полузаспал – или си буден, или спиш.
2. Имаш чувството, че се нуждаеш от повече сън. Не се нуждаеш, повтаряй си го! Може би си спал само 4 часа, но това е проблем, с който е трябвало да се справиш снощи. Не се нуждаеш от повече сън, не се нуждаеш…
3. Алармата си е алрма. Звъни и те буди. Не я изключвай, за да продължиш да спиш!!! Това само ще ти навреди, ще се събудиш по-късно от необходимото и ще действаш прибързано, ще забравяш важните неща и вечно ще си закъснял. Навий алармата си с 10 минути по-рано и остави телефона/часовника си далече от леглото, за да може да се поразмърдаш малко, когато отидеш да я спреш.
4. Събуди мозъка си! Спомни си какво си ял вчера или какво е било заглавието на книгата/филма, който твой приятел/ка ти е препоръчал. Как беше регистрационният номер на колата на онова момче/момиче? Или просто преброй до 50 през 4. Няма значение какво ще направиш, просто да бъде ново, различно и предизвикателно.
5. Събуди тялото си! Раздвижи се, за да избегнеш сутрешното заспало настроение. Не е задължително да тичаш и да вдигаш тежести. Отдели 5 минути да изхвърлиш боклука, да изведеш кучето или просто да измиеш чиниите. Освен че ще свършиш нещо полезно, това ще ти помогне да се разсъниш.

Дано тези съвети ти помогнат да се организираш и да се събуждаш бързо, защото часът започва в 7:30 и няма място за закъснели и успали се. Помни, че когато алармата ти звънне, нощта е свършила и е време за училище. С крака, стъпили здраво на земята, излизай през вратата и посрещай деня! Той е твой и всичко зависи от теб, само от теб!  Добро утро, ученици, звънецът би! Успешен втори срок от мен! И на мен!
Михаела Коларска 9л

Back to top button