Блиц в аванс: Духът на Трети март

Трети март е националният празник на България, когато се чества Освобождението на България. Този ден е символ на едно ново начало за нашата нация и ние се поинтересувахме как се е променило българското самосъзнание до днес. Наш събеседник бе преподавателят ни по история Горан Делиев, когото попитахме други неща, а не такива, които четем в учебниците по история.

– Господин Делиев, кои са за Вас българските герои днес?

– Мисля, че това могат да бъдат децата. Те са чисти и невинни, тепърва ще се изграждат като личности и правят всичко от сърце. Имаше едно дете, което беше избрано за личност на годината, защото беше спасило друго от смърт. Това, че го е направило с чиста съвест само за да направи добро, трябва да служи за пример на много други българи.

– Духът на българина запазен ли е днес?

– Той се променя постоянно със смяната на поколенията. Ценностната система е друга и все повече материалното взима връх. В миналото хората са се уповавали на религията и тя е била единственото нещо, което им е давало надежда, че обстоятелствата ще се променят. Днес хората търсят изгода от всичко, не оценяват мнението на останалите и търсят материална удовлетвореност, а не духовна. Но въпреки всичко, човек трупа опит с възрастта, цялата му ценностна система се променя с годините, разбира кои са добрите и лошите черти на живота и най-вече се изгражда като личност. Родителите и учителите имат голямо влияние върху мисленето ни още от малки и възпитанието играе голяма роля в това, дали  ще уважаваме предците си.

– Кой беше вашият герой, когато бяхте дете?

– Аз лично съм израснал по времето на социализма и патриотизмът заемаше челна позиция по време на израстването ни. Учеха ни да ценим националните герои като Бенковски, Левски, Радецки и за мен те бяха героите.

– Как трябва да се празнува Трети март?

– Трябва да се празнува така, както го усещаме. Различните поколения го честват по различен начин. По-старите поколения почитат паметта на загиналите ни герои, а за по-младите е повод да се пие. Целта на празника е да се сплотява нацията, да види тя своите важни цели, да се осъзнае важността на това събитие, а да не бъде просто още един почивен ден или друг повод за празнуване на по чашка.

Честит празник, българи!

Памела Дилова 10л

Back to top button