Anacardiaceae(семейство смрадликови)

Смрадликовите (Anacardiaceae) са семейство растения, което съдържа около 500 вида, предимно дървета и храсти, по-малко тревисти растения. Разпространени предимно в субтропичните и тропични пояси, сред по-важните в икономическо отношение видове спадат смрадликата (Cotinus coggygria), шамфъстъкът (Pistacia vera), мангото (Mangifera indica), шмакът (Rhus typhina), кашуто (Anacardium occidentale) и марулата (Sclerocarya birrea).

Шамфъстък (Pistacia vera)

Плод на кашу (Anacardium occidentale)

Шмак (Rhus typhina)

Смрадлика (Cotinus) e род, състоящ се от два вида растения от семейство Смрадликови (Anacardiaceae) – обикновена смрадлика (Cotinus coggygria), срещаща се в Европа и Азия и американска смрадлика (Cotinus obovatus), срещаща се в Северна Америка. Смрадликата достига до 12 м височина, листата ѝ са елиптични или яйцевидни с ясно видима нерватура (жилкуване) и характерна миризма. Цветовете са дребни, събрани в розово-лилави едри и пухкави съцветия-метлици, които са доста атрактивни. Плодчетата са много дребни, голи, черни на цвят.

Смрадликата се цени като противоерозионно растение в горското стопанство, като декоративно растение (особено създадените листно-декоративни сортове) и като медицинско растение.

Още преди стотици години народната медицина разкрива, че листата на растението съдържат много ценни съставки: флавоноиди,  етерични масла и полезни биохимични вещества. Комбинацията им е лековита, като това важи както за повърхностни рани, така и за упорити наранявания и гнойни рани. За тази цел растението има силни противовъзпалителни, затягащи и лековити действия, които се борят с бактериите и помагат на тъканите да се възстановят по-бързо. Смрадликата се бори и с болката и отока, като бързо намалява дискомфорта от нараняването. С нея се лекуват  и вътрешни болести като диария и дизентерия. Българските народни лечители са я използвали и като ефективен лек срещу киселини в стомаха, язва, задух и храчки.

 Цвят на смрадлика (Cotinus coggygria)

Червенолистният сорт смрадлика (Cotinus coggygria ‘Grace’) е декоративен широколистен храст, известен със своите привлекателни червеникави и заоблени листа. Расте с изправени и с множество разклонения, като достига до 4-5 м височина. Разлистващи се в ярко винено червено през пролетта, листата узряват до тъмно червено през лятото, преди да станат в светещи нюанси на червено, оранжево и златно през есента. Цветовете представляват огромни, лилаво-розови цветни перушини, които покриват растението  като пухкави и опушени облачета през лятото. Когато се засажда в групи, смрадликата има вид, наподобяващ дим, оттук идва и английското му наименование „smoketree” или “smokebush”. То е растение с изключителна красота, предлагащо множество сезони на интерес.

Листа на червенолистен сорт смрадлика (Cotinus coggygria ‘Grace’)

Back to top button