2012 година – край или ново начало?

А може би просто поредната след много или старата, даваща път на нови теории…

В брой 8 ви приведохме доказателства за това, че светът е преживял десетки несбъднали се пророчества и хипотези за края на своето съществуване. Списъкът е дълъг – 1666г., 1914г., 80-те години на миналия век, 1997г., 1 януари 2000г., 5 май 2000г., 2009г., 21 май 2011г., 21 декември 2012г., 22 декември 2012г., 2036г., 4006г… И това далеч не са всички предсказания, появили се на бял свят през годините. Въпросът, кой на какво ще повярва или дали ще повярва, е съвсем личен. Спекулацията по темата за края на света продължава, още повече че наближава заветният 21 декември. Тепърва предстои да разбираме за още по-загадъчни теории, а засега не ни остава нищо друго освен да чакаме и… да живеем:) И да четем, за да знаем.

Продължение от брой 8

И сега, на дневен ред са учени от цял свят, които продължават да изучават календара на маите, според който на 21 декември 2012 г. ще настъпи краят на планетата Земя. С всеки изминал месец истерията лека-полека се разраства. В календара е описано, че на 21 декември слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка. През последните пет години астрономите открили, че в действителност съществува огромна черна дупка в центъра на нашата галактика Млечния път. Съвременните астрономи поддържат хипотезата на маите, че на 21 декември 2012 г. положението на Земята ще се изравни със Слънцето и центъра на нашата галактика Млечния път. Това галактическо събитие става веднъж на всеки 25 800 години. Никой не знае какъв ще бъде ефектът, но маите вярвали, че ще се случи нещо ужасно. В паниката си човешкото мислене сякаш отключва състояние, граничещо с чистата лудост.
Съществува и една приказна хипотеза на японската принцеса Каору Накамару. Според нея на 22 декември 2012 г. ще има 3 дни, през които Земята ще премине в пето измерение. Ще настъпи мрак за 3 дни и 3 нощи. Принцесата разказва как управляващите от елита се опитват да се спасят, като за целта смятат да напуснат планетата или да се скрият в изградените за целта подземни градове. Такива има под Атланта, Норвегия, Холандия, Швейцария и Австралия. Близо 10 000 членове от елита могат да живеят там. Принцесата е убедена, че те няма да са в безопасност, защото хората, които искат да преживеят 3 дни на мрака на 22 декември 2012 г. и безопасно да преминат към петото измерение, ще трябва да приемат „вечната светлина на любовта в сърцата си“. Всемогъщият Господ Бог, създателят на всичко, е светлината, любовта и енергията. Част от тази енергия на любовта се намира според принцесата в нашите сърца.
Въпросът в крайна сметка е има ли наистина основание за притеснение? Светът е преживял десетки пророчества и хипотези за края на своето съществуване, струва ли си наистина да се влага енергия и сега?

Пръв хипотезата, че на въпросната дата ще настъпи Апокалипсис, прокарва ученият от Харвардския университет Майкъл Коу през далечната 1966 година. Докато изучавал календара на изчезналата цивилизация, той стигнал до извода, че след като календарът свършва на 21 декември 2012 г., то на този ден ще настъпи свършекът на света. Много съвременни учени са твърдо против теорията, според която планетата ще бъде изтрита. Маите са една от най-умните и прогресирали цивилизации, раждали се на Земята досега. Във философията им обаче никога не е съществувало понятие като край на света. Времето на маите е циклично, то няма начало и край. Въпреки истерията по задаващ се Апокалипсис са открити прогнози от времето на маите, в които въобще не се говори кога и дали въобще ще настъпи краят на света. Според маите човечеството ще се прероди отново. Но на друга планета! Друга теория твърди, че магнитните полета на Земята ще си сменят местата. Но това вече се е случвало преди 800 000 години и нашите предци са го преживели.

Според следваща прогноза обаче краят на света се отлага за 2014 година. Този път пророчествата не се базират върху полуизтъркани надписи от времето на маите. Професор Никълъс Бойл от Кеймбридж разглежда вариантите за кончината на нашето съществуване в бъдещето, стигайки до извода, че ще се случи именно след две години. Неговата теория се основава върху исторически паралели. Същността на това изследване е, че в началото на всяко столетие се случва значимо събитие, което определя хода на историята сто години напред. Професорът се базира на реално случили се събития в началото на всеки век, които по един или друг начин променят завинаги историята. Така например в историята на Западна Европа началото на века често се е превръщало в преломен момент. През 1517 г. Мартин Лутер дава начало на Реформацията, която слага край на единството на католическата църква и разцепва Европа на два непримирими лагера. През 1618 година протестантите и католиците започват Тридесетгодишната война, която отнася огромно количество животи и определя хода на развитието на целия европейски континент. С осемнадесети век професорът среща някои трудности. Вместо да се базира върху смъртта на Лудовик Четиринадесети и началото на войната за испанското наследство, той се концентрира върху Хановърската династия в Англия през 1715 год. Като следващо значимо събитие професорът избира Виенския конгрес, който се състоял през 1815 г. и е завършил цикълът на Наполеоновите войни. Двадесети век е ясен: през 1914 г. започва Първата световна война, която наистина е ключов момент в човешката история. По аналогия с тази година Бойл избира и 2014-а за край на света.

Преди няколко седмици, докато четях седмичен вестник, ми попадна съвсем нова теория. Хората вече са в състояние индивидуално да си избират кога да настъпи за всеки поотделно краят на света, засипвайки ни с десетките предположения, пророчества и прогнози. Този път става въпрос за отлагане с цели 24 години, съответно – 2036 година. Апокалипсисът се очаквал да настъпи, след като голям астероид се разбие в Земята. Учените се страхуват, че астероидът Апофис с диаметър 350 метра ще навлезе в атмосферата и при сблъсъка си със земната повърхност ще направи пустиня на територия с големината на цяла Франция. „По-добре да се похарчат няколко милиона долара за система за ранно предупреждение за планетарни катастрофи, отколкото да допуснем от неведение да загинат хиляди хора“, твърди Анатоли Перминов, шеф на руската космическа агенция. По думите му Апофис може да мине на 30 000 км от Земята през 2029 г. и седем години по-късно да предизвика катастрофа с гигантски размери.
Последния опит за всяване на страх, за който прочетох, беше свързан с предсказанието на Леонардо да Винчи, според когото краят ще настъпи на 1 ноември 4006 г., с други думи имаме цели 2000 години оставащ живот. Излиза, че нашето поколение няма да пострада, така че който е мислил да живее ден за ден и да изпълни всичките си желания до края на годината, да забави темпото и да заляга над учебниците.:) Леонардо е кодирал своята прогноза във фреската си „Тайната вечеря“. На това се е натъкнала изследователката на творчеството на Да Винчи Сабрина Сфорца Галисия. Оказва се, че върху фреската е кодиран фрагмент, съдържащ „математическа и астрологическа“ загадка, която Галиция е успяла да разгадае. Пророчеството на Да Винчи за края на света е било скрито в прозореца зад главата на Исус Христос. Леонардо е прогнозирал, че на 21 март 4006 год. планетата ще я сполети огромно наводнение, което ще продължи осем месеца. И на 1 ноември 4006 г. ще настъпи краят на Земята. Художникът е създавал своя собствен код. Този код се състои от знаците на зодиака и 24-те букви от латинската азбука.
Списъкът стана дълъг – 1666г., 1914г., 80-те години на миналия век, 1997г., 1 януари 2000г., 5 май 2000г., 2009г., 21 май 2011г., 21 декември 2012г., 22 декември 2012г., 2036г., 4006г… Убедена съм, че това далеч не са всички предсказания, появили се на бял свят през годините. Въпросът, кой на какво ще повярва или дали ще повярва, е спорен. Спекулацията по темата за края на света е огромна, още повече че наближава заветният 21 декември. Тепърва предстои да разбираме за още по-загадъчни теории, а засега не ни остава нищо друго освен да чакаме и… да живеем:)
Важно е сами да пазим планетата си, да се развиваме и еволюираме, за да не се стигне до самоунищожение и саморазруха, за да не предизвикаме сами своята кончина!

Александра Стоянова 10з

Back to top button