„Вазовска плетеница” участва в „Плевен танцува”

На 10 май 2012 г. в Плевен се събраха танцови състави от цялата община, за да участват в първото издание на фолклорния преглед „Плевен танцува”. Той се организира от Община Плевен в партньорство със Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и със съдействието на други културни институции, физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на фестивала – популяризиране и съхраняване на българския фолклор. Проявата беше под патронажа на кмета на общината проф. Димитър Стойков.

Началото беше поставено в 10 ч. с шествие с народни носии, което премина през центъра на Плевен, а след това бяха надиграванията на сцената на зала „Катя Попова”. Право на участие в прегледа имаха всички любителски състави, изучаващи български народни танци, без ограничение на възрастта. Съставите се състезаваха в три възрастови групи: младша/ до 11 г./, средна/ 11 – 15 г./ и старша/ над 16 г./. Според регламента всяка формация имаше от 5 до 10 минути, за да впечатли публика и жури.
В прегледа взе участие и нашата фолклорна група „Вазовска плетеница”, която е съставена от ученици от 4 клас, изучаващи СИП хореография под ръководството на Надя Тодорова. Те се представиха отлично и завоюваха престижното второ място в първа възрастова група. Сред критериите за оценяване на участниците са автентичност и оригиналност на танците, групов дух и емоционален заряд при представянето, стил и характер на танците от различните фолклорни области.
Браво на танцьорите за отличното представяне! Пожелаваме им още много танци и награди!

Pleven tancuva2

Pleven tancuva3

Pleven tancuva4

Back to top button