“Приказка за танци” – една незабравима разходка през историята на танца

По традиция, всяка година по един образователен спектакъл събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца.

Приказка за танци“ е най-новата постановка на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869″, която бе представена на 28 април пред малките ученици на Вазов в зала „Емил Димитров“ при читалището. В спектакъла участват около 30 актьори и танцьори и много реалистично ни поведоха на едно приключение в света на танците.

Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, постановката и хореографията са на Маня Николова. Сценограф е Иван Велчев – Йово. В подготовката на спектакъла участват преподавателите в Балетната школа Валя Козовска и Оля Стоянова, корепетитор е Илина Павлова.

„Броят на танците е впечатляващ – цели 17 и всички различни по съдържание. С тях по достъпен начин се разказва историята на танца от неговото зараждане до наши дни, споделя Маня Николова. – Преминаваме през танца на първобитния човек, на древен Египет, епохата на краля Слънце, акцентираме върху раждането на балета, а също така върху развитието на различни модерни техники. Възпитаниците на Школата изпълняват не само така познатите им класически номера, но и испански танц, чарлстон, рокендрол, диско… По традиция съчетаваме и представяме брейкденс и класика”.

„Ще разкажем на младите ни зрители как е възникнал и как се е развил танцът през вековете, сподели режисьорът Георги Енчев. – Идеята е чрез съвременна ситуация да разкажем историята. Действието се развива в междублоковото пространство, където децата си играят. Един многознайко разказва интересни истории на един любопитко и така неусетно повеждат публиката през историческото развитие на танца – история, която е богата и е възникнала още преди вербалната комуникация – от ритуални и обредни действия, до съвременното изразяване на емоции и на подсъзнателни преживявания на сцената.”

В спектакъла участват възпитаници на Балетната школа, ученици от НУИ „П. Пипков“, брейк танцьори. Спектакълът се осъществява и съвместно с деца от Театралното студио към ДКТ „Иван Радоев.

„Приказки за танци” е поредният образователен спектакъл, който представя Балетната школа. Част от заглавията, които публиката си спомня са: цикълът „Приказка за балета“, „Приказка за грамофона“, „Приказна галерия“, „Грозното патенце“, „Куклената фея“, „Ледената царица“, „Вълшебният бал“, „Приказка за Пепеляшка“.

Образователните спектакли на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“ вече са традиция и се радват на голям успех сред публиката. С много аплодисменти беше съпроводена и „Приказка за танци”- една незабравима разходка през историята на танца, представена от млади танцьори и актьори.

Back to top button