Върховете на победата

В СОУ „Иван Вазов” гр. Плевен има едно момиче от 4б клас, което затвърди лидерската позиция на училището в ранглистата на школите и СИП по математика в страната. Това е Виктория Стоянова Спасова. Тя и още четирима наши четвъртокласници се явиха на ХХХІ Пролетни математически състезания за цялата страна. Домакин беше нашият град. Състезанията се проведоха в МГ „Гео Милев”. Шестима ученици от цялата страна са с пълен брой точки – 26. Сред тях е Виктория. Нейният успех се дължи не само на таланта да мислиш, но и на усилията, които полага. Ученичката обожава математиката в клас и в школата. Интересът й към този предмет не е спонтанен.

Той се ражда в учебните часове при нейната учителка, госпожа Ненчева, продължава в школата по математика с ръководител госпожа Върбинска, излиза от училището при явяване на математически състезания и пътят на успехите й започва. Те дават увереност на четвъртокласничката, тя все повече се амбицира и доказва, че може. Спокойствието на състезанията и силната психика са другата й силна страна. Участва във всяко математическо състезание, за да се доказва и печели, но не на всяка цена. И може би това е формулата на нейните успехи. И още – да бъдеш съсредоточен, отговорен и да работиш без напрежение. Какво й дава математиката? Прави я рационална и организирана. 
Още във втори клас се класира на първо място за Плевенска област в Международното математическо състезание „Европейско кенгуру”. Достойно представя на такъв форум нашето училище и нашия град. Връща се с грамота за отлично представяне. А може би и тази година тя ще представя Плевен и СОУ „Иван Вазов”!? Очакваме да разберем резултатите през месец април. Надяваме се, че всички, които се докоснат до момичето с име на Победата, се радват на нейните успехи.
Като всяко дете, нашата победителка намира време за разностранните си интереси. Ходи и на школа „Бъчварови” по английски език. Преподавателите й споделят, че и там се справя най-добре. Неслучайно в деня на награждаването й за първо място от Пролетните математически състезания тя участва и в международното състезание „Лингвистично кенгуру”по английски език. Отличава се с възможностите си и в Школата по модерни танци в читалище „Христо Ботев”. Вмества в натоварения си график и изявите пред публика с този състав.
Какво е мнението на съучениците за Виктория? Казват, че с каквото и да се захване, го прави както трябва. Щом я срещнете, ще я познаете – усмихната, добронамерена и еднакво внимателна с всички. Многобройните грамоти и награди с нищо не са я променили, а само красят таблото в класната стая, наред с изявите на останалите. Нека пожелаем на четвъртокласничката да получи степендия от проекта на Бербатов „За успелите деца на България” за цялостни постижения през годината в област „Наука”.
Ръководителката на школата по математика Красимира Върбинска лично й благодари за големия успех. Тези математически празници са и за нашето училище, което е сериозен конкурент на останалите училища от страната. Върхът на победата е за Виктория Спасова.
И другите наши участници от четвърти клас се представиха на ниво. Нека поздравим още Христина Дикова, ученичка от 4г клас, която е на трето място с 24 точки, а Анна-Мария Рашковска от 4в клас е на шесто място. Има защо да казваме често БРАВО на нашите малки математици и на учителите, които стимулират развитието им в областта на математиката и ги мотивират за изява. Вазовските ученици знаят, могат и представят достойно училището.

Back to top button