Трудолюбиви и талантливи пчелици

От 11 до 13 февруари в нашия град се проведе Деветото международно изложение по договаряне “Пчеларство – Плевен 2011”.

Изложението се организира от “Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен под патронажа на Областната администрация – Плевен и Министерството на земеделието и храните.
По време на изложението бе аранжирана тематична изложба “Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. „Медът е най-чистият и хубав продукт, дар от природата. Трябва да го имаме всеки ден на трапезата. Той е стимулатор на имунната система“. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите. Той е християнският светец-лечител, според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Малките ученици пък рисуваха пчелички, пчелари, кошери, цветя, разцъфнали дървета. За едни трудолюбивите насекоми бяха изобразени като пчеличката Мая, други пък си представяха, че най-сладкото нещо, което обича Мечо Пух, е медът и този герой присъстваше в техните рисунки.
В международния конкурс за детски рисунки, обявен от Областния пчеларски съюз, се включиха деца от различни възрастови групи, от различни краища на страната, от различни държави. Във възрастова група 7-11 години имаше много художници от 1-4 клас. В своите творби те разказаха за живота на пчелите и техните стопани – пчеларите.
Жури от специалисти и представители на съорганизаторите подбра най-добрите рисунки, които участваха в традиционна изложба по време на изложението. Освен рисунки имаше изработени красиви пластики, кукла Пчела, сладки – произведени от ученици. За най-добрите творби имаше предвидени награди – грамоти и пчелен мед. Грамотите бяха осигурени от “Партнерс експо” ООД, а пчелният мед – от Областния пчеларски съюз – Плевен.
Във възрастовата група на децата от начален курс бяха отличени рисунките на Светлозара Светлозарова Витанова – І място, ученичка от 3а клас и Цветан Костов Маринов – ІІ място, ученик от 3б клас. За изложбата по време на изложението бяха избрани най-хубавите рисунки на Калина Димитрова, Сияна Генадиева, Никол Руменова, Атила Гюканов, Синтия Монова – даровити малки художници от 3б клас, и Илия Яворов Петров, ученик от 3а клас.
Нека пожелаем на малките таланти да бъдат трудолюбиви като пчеличките, да си похапват медец за здраве, да множат творческите успехи в областта на изобразителното изкуство!

Back to top button