Спомен от зимните празници

Преди най-светлия християнски празник се проведоха, превърналите се вече в традиция, училищни коледни дейности за учениците от началните класове. Тази учебна година те бяха обвързани с международния проект „Повече дървета? Да, моля!”.

През последната седмица преди да излязат във ваканция, ученици от 2а и 3б класове, със съдействието на учителя по музика, Кося Евтимова и на учителя по английски език в начален етап, Цецка Василева, претвориха една и съща мелодия в песен. Текстът на песента бе посветен на коледното дръвче. 

Планът на европейския проект, по който се ръководим, е конструиран по такъв начин, че да ангажира нашите ученици и учители за постоянно сътрудничество с партньорите от другите държави. Всеки месец ние работим заедно по една и съща задача – сега тя беше – разучаване на песен, предоставяне на ноти, съдържание и изпълнение на песента. Продуктът от изпълнението на малките ученици е изготвяне на запис от всички страни на работния език – английски, както и на родния език. Идеята е да се направи обучението по английски език по-привлекателно и интересно за учениците.

Подборът на мелодията е направен успешно и учителите непренудено превръщат тези песни в уроци с подходящи упражнения към тях. Ученето на чужд език с песни е световна практика, която много добре се възприема от учениците, подобряват се езиковите компетенции, усъвършенства се способността за работа с екип, а учениците се образоват да бъдат толерантни чрез общия език на музиката и танците.

Дейността по проекта продължава и след това – изготвяне и размяна на музикални изпълнения на учениците – песен за коледното дръвче, създаване на DVD от съвместната задача за изпълнение на песен. С много настроение и артистично изпълнение малките певци от втори и трети клас зарадваха приятелите си. С нестихващ работен ентусиазъм се направи филмче, в което учениците пеят песните, играят край елхата, украсяват я, танцуват… и ученето и изпълнението на песните „Елхови лес”, български текст: А. Ботушарова, Музика Ниман, „О, Christmas Tree”, става приятно и полезно занимание.
Всички партньорски девет държави ще изработят съвместен продукт – книжка с песните на родния език и нотите, както и диск към нея по проекта „Повече дървета? Да, моля!”, програма „Коменски”.

 

 

{youtube}xzNhOJUrzGI{/youtube}

{youtube}i7FdEuPSnZs{/youtube}

Back to top button