Походът на книгата

„КНИГАТА – ТОВА Е ДРУГАР, СЪВЕТНИК. ТОВА Е ИЗВОР НА МНОГО ДОБРИ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ЗНАНИЯ.”

ГАГАРИН

Много мъдри мисли можем да прочетем за книгата, но доказаната истина е, че тя е единственият начин за придобиване на знаниe.
„Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга” и Българска библиотечно-информационна асоциация, съвместно с МОМН, националното ни радио и телевизия. Читателският маратон се подкрепя от в. „Стандарт” и сайта „Аз чета”. Инициативата е необходима, защото децата имат нужда от по-близък достъп до книгата.
Международният ден на книгата се отбеляза на 2 април и малките ученици още през пролетната ваканция започнаха да четат любимите си приказки. Започна кампанията „Походът на книгата”. Техните учители и родители са дълбоко убедени, че книгата трябва да е най-добрият им приятел и съветник. Те ще знаят, ще се повиши нивото на тяхната езикова култура.
В инициативата „Походът на книгата” първи се включиха учениците от 1г клас, техните родители и класната им ръководителка. Те умело съчетават полезното с приятното и децата участват в литературни игри, драматизации. В класната стая на първолаците цари необикновена обстановка. В един от часовете през седмицата ги посетиха техни родители. Малчуганите ги чакаха с нетърпение. Родителите четоха любими приказки на своите деца – „Безценното камъче”, „Лявото око на царя”, „Педя човек, лакът брада”, откъс от книгата „Приключенията на Лукчо”, „Приказки и стихчета за Великден”. В един от часовете се появи приказен герой – кукла, която казваше артистично думите на Педя човек, а той не забрави да ги поразходи из техните учебни книжки. Когато започнаха да се редят стихове и приказки чудесни за Великден, децата пък направиха великденско дръвче с шарени яйчица. Украсиха си и стаята. Целта е една – децата да се докоснат до магията на книгата, да се развълнуват от преживяванията на техните герои, да говорят с мама и татко и тяхната учителка по-уверено. Семейството и училището, ръка за ръка, в полза на децата, желаят да повишат интереса им към четене и по- достойното им вписване в средата, в която живеят. Най-малките са „първи рицари” в този поход на книгата.
Книгите търсят място и път и към сърцата на третокласниците, които от първи клас посещават детски отдел в регионалната библиотека. Голямото четене е път към сърцата им, за да обикнат още повече книгата. Походът на книгата е истински празник за тях. Третокласниците на 15 април станаха част от голямото детско приключение с приказките на Братя Грим. В часовете по изобразително изкуство нарисуваха любими моменти от приказките. Така те се включиха активно в конкурса на тема „Моята любима приказка”. С техните произведения ще се направи изложба в библиотеката. Ще има и отличили се в нея. На откритата сцена в детската читалня на библиотеката имаше много издания от книгите на авторите. Учениците от 3а и 3б клас избраха единодушно да четат приказките „Приключенията на храбрия шивач”, „Бременските градски музиканти, „Червенорозка и Белоснежка”… Те са големи и не сричат, както първолаците, затова прочетоха няколко приказки в продължение на 1 астрономически час. Третокласниците разгледаха различни издания от различни години и установиха, че новите са прекрасни и ти се иска набързо да ги прочетеш. Някои се претвориха артистично в героите от приказките. В маратонското четене се включиха и техните класни ръководители – Маргарита Стефанова и Станка Ненчева, както и библиотекарката. Децата обичат да им се чете. Обичат да дискутират прочетеното. Представиха любимите си приказки на Братя Грим с много багри, четоха с удоволствие.
Организаторите останаха доволни и пуснаха детско филмче за награда на нашите изкусни четци. За да се потопят по-добре в голямото приказно приключение, те за пореден път се насладиха на литературното творчество на двамата братя. Някои третокласници си носеха картите и старите прочетени книжки. Взеха си нови. Другите леко им завиждаха, че са направили този пропуск. Връзката училище – библиотечна институция съществува. Тя е в полза на децата. Контактът с книгата е нещо изключително важно за младите хора, когато става дума за бъдещата им реализация.
Читателският маратон се пренесе и в други класни стаи на началния курс и в училищната библиотека. Ще се отворят страниците на много книги от български автори. Ученици и учители подеха инициативата. Малкото голямо четене ще продължи не само до 23 април, а до края на учебната година.
Нека нашите ученици не спират да четат, защото книгата е мостът към знанието! Малки читатели, учителите ви съветват, че в съвременния ни живот книгите застават наред с компютъра.
„Науката е светилото на един народ, а литературата е животът му”.

Иван Вазов

Походът на книгата
Back to top button